In Gent stonden ze deze morgen voor een raadsel. Overal in de stad was dezelfde boodschap te vinden op huizen, voetpaden, aan fietsen en in etalages van winkels: ‘Wie is Junieth?’ Het bleek om een actie te gaan van de Leuvense organisatie StreetwiZe, die meer aandacht wil voor straatkinderen.

Gentenaars kwamen om 12.04 uur te weten wie Junieth was. Ze is een ex-straatkind uit Nicaragua dat erin slaagde haar leven een positieve wending te geven, mede dankzij StreetwiZe • Mobile School. De Leuvense organisatie zit dan ook achter deze guerrillacampagne voor de Internationale Dag van het Straatkind, die elk jaar op 12 april wordt gevierd. Op deze manier willen ze meer aandacht vestigen op de meer dan 150 miljoen straatkinderen in de wereld.

Op de website www.wieisjunieth.be stond een aftelklok, die aftelde tot iets over 12 uur 's middags. Nu staat er een video van Junieth, een meisje dat haar levensverhaal deelt met de wereld. Ze vertelt over de moeilijkheden die ze ondervond toen ze als zestienjarig straatkind moest overleven. Ze combineerde haar laatste jaar secundaire school met handel drijven op straat. Ze verkocht kokoskoekjes om haar school te kunnen betalen.

Tien jaar later is ze afgestudeerd aan de universiteit en werkt ze als journaliste. Ze is ook een beginnend sociaal ondernemer. 'Wil jij de wereld veranderen?', vraagt ze. 'Ik wel, maar dan moeten we het paradigma verschuiven.' Junieths verhaal ligt aan de basis van het idee rond de mobiele school. Vandaag is ze nog steeds nauw betrokken bij de werking van StreetwiZe en Mobile School. 

 StreetwiZe • Mobile School werkt met straatkinderen in 25 landen via schoolborden op wielen. Momenteel rijden er wereldwijd al 49 mobiele scholen . Eigenwaarde, creatieve therapie, geletterdheid, spel en plezier staan centraal in de werking met de mobiele school.

 

 

???? #wieisjunieth

Een bericht gedeeld door Wie is Junieth? (@wieisjunieth) op

Volgens de organisatie werd afgelopen jaar een belangrijke stap voorwaarts gezet. De Kinderrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft de 'General Comment on Children in Street Situations' gepubliceerd. Dat is een officieel advies aan overheden wereldwijd over mogelijke maatregelen om kinderen op straat dezelfde rechten als alle andere kinderen te geven.