Een op de tien overlijdens bij kanker door euthanasie
Foto: An Nelissen
Wie terminaal ziek is door kanker, kiest in een op de tien gevallen voor euthanasie. Vier op de tien patiënten opteren voor meer pijnbestrijding. Dat heeft de onderzoeksgroep ‘Zorg rond het levenseinde’ van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel achterhaald aan de hand van een nationale studie op basis van overlijdensakten.

Kankerpatiënten die uitbehandeld zijn, staan wel vaker voor moeilijke beslissingen. Moeten ze doorgaan met hun behandeling of ermee stoppen? Er eventueel nog een nieuwe opstarten? Of moeten ze kiezen voor zorg die vooral levenskwaliteit en comfort biedt?

De kans is groot dat zo’n beslissing een levensverkortend effect heeft.

Tussen januari en juni 2013 overleden in ons land 2.392 mensen door kanker. 58 procent van de artsen die hun overlijdensakten opmaakten, vulde een bijkomende enquête in. Daaruit bleek dat er in twee derde van de gevallen een bewuste beslissing rond het levenseinde werd genomen. Een op de tien patiënten koos voor euthanasie, wat ruim dubbel zoveel is als in de totale bevolking. Dezelfde onderzoeksgroep had bij een eerdere studie geconcludeerd dat 4,6 procent van de Belgen door euthanasie overlijdt.

Meer pijnbestrijding

Veel meer terminale kankerpatiënten kozen voor een verhoging van de pijnbestrijding: ruim vier op de tien. Nog eens 12 procent koos ervoor om niet verder behandeld te worden. In bijna twee procent van de gevallen werd een levensverkortende handeling gesteld zonder expliciete toestemming van de patiënt.

Een op de drie patiënten nam geen enkele beslissing over het levenseinde. Bij twee op de tien kwam de dood toch nog plotseling en onverwacht.