Ook SP.A en N-VA laten Facebook u volgen
Facebook-CEO Mark Zuckerberg getuigde vandaag opnieuw voor parlementsleden in Washington. Foto: AP

De websites van de SP.A en de N-VA hebben een Facebooktracker ingebouwd die volgens de Brusselse rechtbank in strijd is met de privacywetgeving.

Op de website van een handvol Vlaamse overheidsinstellingen staat een onzichtbare Facebook-pixel. Die mini-afbeelding stelt de socialenetwerksite in staat om uw surfgedrag in de gaten te houden en daarop advertenties af te stemmen, ook bij wie geen lid is van Facebook.

Nochtans heeft de Brusselse rechtbank Facebook in februari veroordeeld voor de praktijk, wegens schending van de privacywetgeving.

‘Hallucinant’

‘Technisch gesproken begaan deze overheidsinstellingen een misdrijf’, zei Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de Privacy­commissie, daarover. ‘Zij maken zich, strikt genomen, medeplichtig aan het ondergraven van de privacywetgeving.’

‘Het is hallucinant dat websites van Vlaamse overheidsdiensten nog steeds gebruikmaken van deze technologie’, reageerde het socialistische Vlaams Parlementslid Katia Segers, die de gegevens opvroeg.

Maar: ook SP.A en N-VA

Maar een snelle blik op de trackers die de Vlaamse politieke partijen op hun website hebben geïnstalleerd, leert dat ook de SP.A gebruikmaakt van de Facebook-pixel.

En ook de N-VA monitort met de tool wat gebruikers op hun website doen. Op de pagina’s van de partijen CD&V, Open VLD, PVDA, Vlaams Belang en Groen stond zo’n pixel woensdag niet (meer).

‘Al aan de partij gemeld’

‘Ik heb dat al lang aan de partij gemeld’, reageert Segers aan Belga. ‘Er wordt gewerkt aan een alternatief.’

De N-VA laat weten dat het over de Facebook-pixel ‘totaal transparant’ is in de online uitleg over hun privacy- en cookiebeleid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig