Rusland ‘doet niet mee aan Twitter-diplomatie’
Foto: REUTERS

Rusland laat zich niet in met ‘Twitter-diplomatie’. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov gezegd in een reactie op de tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij de Russen waarschuwt voor een nakende raketaanval op Syrisch grondgebied. ‘Wij staan voor de serieuze aanpak’, stelde Peskov aan staatspersagentschap Tass.

President Trump stuurde woensdag enkele tweets de wereld in waarin hij de Russen ondubbelzinnig waarschuwde voor een raketaanval op Syrië, een bondgenoot van Rusland. ‘Zet je schrap, Rusland, want ze zullen komen, mooi en nieuw en ‘slim’‘, klonk het. ‘Je moet geen bondgenoot zijn met een dier dat zijn volk met gifgas vermoordt en ervan geniet!’

Het Kremlin is niet onder de indruk van die bedreigingen. ‘Wij doen niet mee aan Twitter-diplomatie. Wij staan voor de serieuze aanpak’, zei woordvoerder Dmitry Peskov aan Russisch staatspersagentschap Tass. ‘We geloven eerst en vooral dat het belangrijk is om nu geen stappen te zetten die de fragiele situatie nog verder kunnen doen escaleren.’

‘Roekeloze escalatie’

Intussen geeft het Syrische regime de Verenigde Staten de schuld van de ‘roekeloze escalatie’ van het conflict dat het land al jaren verscheurt. ‘De VS is al lange tijd een sponsor van terroristische groeperingen in Syrië’, citeert het staatspersagentschap SANA een anonieme medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Het is niet vreemd voor het Amerikaanse regime, dat als luchtmacht van Islamitische Staat heeft dienstgedaan, om de terroristen in Oost-Ghouta te steunen en hun verzinsels en leugens te gebruiken als een voorwendsel om Syrië aan te vallen.’ Desondanks lijkt het Syrische leger zich voor te bereiden op een aanval, want volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maakt het zijn belangrijkste militaire installaties leeg en zijn de Syrische troepen in de hoogste staat van paraatheid.

‘Straatgevecht’

Turkije roept Washington en Moskou intussen op om hun ‘straatgevecht’ stop te zetten en te denken aan de miljoenen levens die op het spel staan. ‘Waar zijn ze mee bezig? Ze bedreigen elkaar door het schrijven van tweets’, zei eerste minister Binali Yildirim in Istanboel. De VS en Rusland vechten volgens hem ‘alsof ze straatjongens zijn’.