Dat had Barcelona aan zichzelf te danken
Veel begrip voor de uitschakeling van FC Barcelona was er niet in de Spaanse pers. Foto: afp

Ontgoocheling, ongeloof, woede zelfs, in Spanje na de onverwachte uitschakeling van FC Barcelona in de Champions League. Maar die hoogmoedige Catalanen hebben het voor een groot deel aan zichzelf te wijten, klinkt het in de Spaanse pers.

De Spaanse sportkrant Marcakan wel tien redenen bedenken waarom Barcelona zich belachelijk liet maken in de kwartfinale van de Champions Leauge. De prachtprestatie van het triomferende AS Roma – dat een 4-1 nederlaag in Spanje wist goed te maken met een 3-0 zege thuis – is daar niet bij. Wel de mislukte transferperiodes, trainer Ernesto Valverde die geen vertrouwen inboezemt en zijn sterspelers te weinig rust geeft, en een spelersgroep die maar niet leert van zijn fouten. Zelfs een godenkind als Lionel Messi kan dat niet allemaal opvangen, zeker niet als hij geen topprestatie levert.

Dat had Barcelona aan zichzelf te danken
Ernesto Valverde. Foto: reuters

La Vanguardia heeft wel aandacht voor tegenstander Roma en licht er zelfs specifiek de rol van onze landgenoot Radja Nainggolan uit, maar de Catalaanse krant is daarom niet minder hard voor de eigen trainer en de spelers die ‘onherkenbaar’ waren. Een standpunt dat gedeeld wordt door de bezoekers van Sport.es, die de schuld ook al bij spelers en trainer leggen. Die spelers gaven zelf trouwens ook al toe dat het ‘een debacle’ was, noteerde AS.

Hoogmoed voor de val

Het gevolg van de wanprestatie is dat de blaugrana al voor de derde keer op rij uitgeschakeld zijn in de kwartfinales van het kampioenenbal. En dan zijn die vijf keren dat de trofee wél mee mocht naar Catalonië snel vergeten. Barcelona werd immers niet gewoon uitgeschakeld, maar ‘vernederd’.

Dat had Barcelona aan zichzelf te danken
Messi: ook hij kon het zinkende schip niet redden. Foto: afp

‘Voor eeuwig belachelijk gemaakt’, kopt El País genadeloos. Die krant legt meteen ook een link met Pep Guardiola, de Catalaan die ooit het mooie weer maakte bij Barça maar gisteravond ook met de billen bloot ging. Zijn Manchester City werd door Liverpool uit het tornooi gekegeld. ‘Een dubbele dood’, heet dat dan.

Nochtans was deze ‘ramp’ wel te voorspellen, weet El Mundo nu: er werd in Barcelona al gesproken over een nieuwe triplete – landstitel, Spaanse beker én Europees succes – en dergelijke hoogmoed komt nu eenmaal voor de val.

In Madrid mogen ze zich dan wel vrolijk maken over de val van hun grote concurrent, het mag voor Real ook een waarschuwing voor vanavond zijn, waarschuwt AS: drie doelpunten voorsprong uit een heenwedstrijd zijn immers niet altijd voldoende, weten we nu. Zeker niet als de tegenstander uit Italië komt, zoals Juventus. Voor Sevilla, dat tegen Bayern München vol aan de bak moet om een 2-1 nederlaag op te halen, is het dan weer een opsteker: alles is nog mogelijk.