Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft tijdens de hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden gezegd dat ook zijn persoonlijke gegevens zijn gelekt.

Na de hoorzitting dinsdag in de Senaat moest de ceo van Facebook woensdag ook twee commissies in het Huis van Afgevaardigden toespreken. De verrassing van de dag kwam alvast van het Californische parlementslid Anna Eshoo. Zij vroeg of alle slachtoffers al zijn gecontacteerd. ‘We zijn ermee bezig’, antwoordde Zuckerberg. Daarop vroeg ze of ook zijn gegevens bij Cambride Analytica zijn terechtgekomen. Dat bleek het geval te zijn.

De hoorzitting voor het Huis bleek grotendeels een herhaling van die van daags voordien. Wel stelden een aantal congresleden heel concrete ja/nee vragen waar Zuckerberg duidelijk ongemakkelijk van werd. Zo vroeg Democratisch congreslid Frank Pallone of Zuckerberg bereid is te verklaren dat Facebook voortaan minder gegevens van gebruikers zal verzamelen. ‘Dat is een complexe vraag die meer verdient dan een ja/nee antwoord’, zei die ongemakkelijk, waarop Pallone zei ‘teleurgesteld’ te zijn. De Republikein Joe Barton vroeg dan weer of Zuckerberg wilde beloven om geen gegevens meer te delen van mensen jonger dan 18. Ook die vraag ontweek hij.

Republikein Marsha Blackburn vroeg de steun van Zuckerberg voor een voorgestelde privacywet, de Browser Act, waarvan zij één van de auteurs is. Zuckerberg zei de tekst van de wet niet te kennen. Vervolgens klaagde Blackburn aan dat Facebook voor eerdere privacy-inbreuken geen noemenswaardige boetes betaalde. ‘We moeten echt robuuste boetes instellen’, zei Blackburn.

Obama

Tijdens deze hoorzitting kozen opvallend meer politici voor een partijdige aanval. Zo proberen heel wat Republikeinse politici een vergelijking te maken tussen het Cambridge Analytica-schandaal, waar de campagne van Donald Trump mogelijk zijn voordeel uit haalde, en het succesvolle gebruik dat Democratisch presidentskandidaat Obama ooit maakte van Facebook.

‘Moeten mensen niet even verontwaardigd zijn over het misbruik van gegevens door de campagne van Obama in 2012?’, vroeg Kate Harper aan Zuckerberg. Die verduidelijkte dat het bij Cambridge Analytica draaide om gegevens die, tegen de gebruiksregels van Facebook in, zijn verkocht aan een externe organisatie.

Democraat John Sarbanes beschuldigde Facebook er dan weer van dat het de campagne van Trump meer reclamemogelijkheden gaf dan die van Clinton, maar ook dat ontkende Zuckerberg. Verschillende Republikeinse politici klaagden ook over het censureren van rechtse stemmen op Facebook, wat Zuckerberg ontkende.

Datalek

De aanleiding van de hoorzittingen is de manier waarop de gegevens van tientallen miljoenen Amerikaanse burgers (en in totaal mogelijk tot 87 miljoen mensen) terechtkwamen bij Cambridge Analytica. Dat bedrijf gebruikte die gegevens om psychologische profielen op te stellen en vervolgens kiezers te bestoken met politieke boodschappen die aangepast waren aan dat profiel.

De kans dat er wetgeving komt die Facebook reguleert, lijkt toe te nemen, al moet nog blijken of het diep verdeelde Congres het over een tekst eens kan worden. Zuckerberg herhaalde alvast wat hij dinsdag zei: dat hij accepteert dat er regulering komt voor het internet. Op vraag van Democraat Peter Welch, of hij met het Huis van Afgevaardigden wilde meewerken aan een Amerikaanse privacywet die consumenten beschermt ‘zoals Europa dat doet’, repliceerde Zuckerberg: ‘Ja, wij zullen samenwerken met u om dat uit te werken.’ Vooral Democratische politici verwijzen tijdens de hoorzitting herhaaldelijk naar de Europese GDPR privacywet als voorbeeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in