VRT daagt TV Vlaanderen voor de rechter wegens reclame ‘Antenne TV’
Foto: BELGA

De VRT daagt TV Vlaanderen, aanbieder van televisie via satelliet en antenne, voor de rechter. Dat meldt de Luxemburgse moedermaatschappij van TV Vlaanderen, M7 Group. De openbare omroep is het niet eens zijn met de manier waarop TV Vlaanderen de gratis verspreiding van de VRT-zenders koppelt aan een commercieel aanbod.

TV Vlaanderen heeft sinds enkele maanden een digitaal tv-aanbod via de ether, ‘Antenne TV’. Het gaat om enkele commerciële zenders die versleuteld worden uitgezonden via dvb-t. Dat is de opvolger van de analoge uitzendingen via antenne, die in 2008 werden stopgezet. De zenders van de VRT zijn sowieso gratis te ontvangen via die technologie. Voor de andere zenders, onder meer VTM, Q2 en VIER, betalen klanten van Antenne TV 9,95 euro per maand.

De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV Vlaanderen in zijn communicatie over het betalende aanbod openlijk verkondigt dat de VRT-zenders gratis te ontvangen zijn via de ether. De openbare omroep heeft TV Vlaanderen voor de Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel gedaagd, zegt Yannick Altruy, country manager voor België bij de M7 Group. Het bedrijf wil zijn communicatie niet aanpassen.

De VRT bevestigt de dagvaarding. ‘Onze zenders zijn inderdaad gratis beschikbaar via dvb-t en VRT NU. Hiermee wil VRT de Vlaming bereiken voor wie het aanbod van de VRT op zich volstaat’, legt woordvoerder Hans Van Goethem uit. ‘Wat TV Vlaanderen doet, is dit gratis aanbod en de VRT-aanbodmerken gebruiken om commerciële televisiepakketten met meerdere televisiezenders te verkopen. Ze doen dus meer dan het louter informeren van de consument dat er een gratis aanbod bestaat, ze bundelen het VRT-aanbod met andere zenders.’