Aandeelhouders Ahold Delhaize: ‘U heeft ons een loer gedraaid’
Foto: EPA
Verschillende aandeelhouders van Ahold Delhaize verwijten het bedrijf dat ze buiten spel gezet worden in de discussie over de verlenging van een beschermingswal. ‘U heeft ons een loer gedraaid’, zegt beleggersvereniging VEB.

De aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize stond woensdag onder meer in het teken van de beschermingswal die het bedrijf wil verlengen. Verschillende aandeelhouders hebben het er immers lastig mee dat Ahold Delhaize de laatste twee jaar liet uitschijnen dat de aandeelhoudersvergadering zou kunnen stemmen over een verlenging van de beschermingsconstructie. Maar eind februari hield het bedrijf plotseling voor dat het een zaak van het management was.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei dat Ahold Delhaize in 2003 de aandeelhouders een loer heeft gedraaid. De kruidenier zat toen in zwaar weer als gevolg van het Amerikaans boekhoudschandaal met US Foodservice. Bij een noodkapitaalverhoging werd volgens de VEB toen één zinnetje ingelast over een beschermingswal. De draagwijdte wordt er nu pas duidelijk van, zei Jasper Jansen van de VEB. Hij wil dat de aandeelhouders toch nog een rol krijgen of op zijn minst ingelicht worden bij gebruik van de gifpil.

‘Onwettige handeling’

Een advocaat van een activistische aandeelhouder, Ciam, ging een stap verder. Hij zei dat Ahold Delhaize een onwettige handeling stelt als ze de gifpil verlengt zonder de aandeelhouders te laten stemmen. ‘Waar leest u in de beslissing van 2003 dat de aandeelhouders niet moeten gehoord worden over een verlenging?’

In 2016 wilde Ahold Delhaize overigens de gifpil in de statuten opnemen. Die zou toen vastgelegd worden voor een periode van vijf jaar. Ahold Delhaize trok dat besluit uiteindelijk in ‘omdat het geen onderdeel was van de fusie-agenda'. Nog volgens de advocaat kan Ahold Delhaize de optie niet zomaar verlengen maar moet het een nieuw contract opstellen en dat ter stemming voorleggen aan de aandeelhouders.

Jurist Jan Ernst De Groot van Ahold Delhaize zei dat het wel degelijk om een gewone verlenging gaat en dat die valt onder gewoon contractrecht. Iets waar de aandeelhouders niet over gaan. Volgens hem was het voorstel in 2016 ook een ander voorstel. ‘Het ging om de verankering van de constructie in de statuten. Dat is vandaag niet aan de orde.’

Bij de stemming over de kwijting van management en bestuur stemden respectievelijk 2,25 procent en 3 procent van de aandeelhouders tegen. De VEB koos ervoor zich te onthouden. 

Topmanagement

De aandeelhouders stemden ook over het opnemen in het topmanagement van Wouter Kolk. Hij leidt Albert Heijn en is sinds kort operationeel directeur van Nederland en België. Volgend jaar wordt hij operationeel directeur voor Europa. 99,88 procent van de aandeelhouders stemden voor.

Het was de laatste aandeelhoudersvergadering van Dick Boer als ceo van Ahold Delhaize. Op 1 juli wordt hij opgevolgd door de Nederlander Frans Muller. Boer was 20 jaar aan de slag voor Ahold Delhaize waarvan 7 jaar als ceo. Hij kreeg vandaag herhaaldelijk een dankwoord voor zijn prestaties en zijn rol in de 'fusie' met Delhaize. Op de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar zal worden gevraagd het mandaat van Muller als manager van Ahold Delhaize met vier jaar te verlengen zodat hij in totaal zes jaar kan aanblijven.