Tientallen doden in Indonesië door illegale alcohol
Indonesische politieagenten bewaken inbeslaggenomen illegale alcohol Foto: EPA-EFE

In Indonesië zijn de afgelopen weken meer dan honderd mensen gestorven na het drinken van zelfgestookte alcohol, meldt de politie van het Aziatische land. Tientallen slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.

Vooral in de hoofdstad Jakarta en in de naburige provincie West-Java zijn de voorbije dagen heel wat mensen overleden na het drinken van illegale alcohol. In de ziekenhuizen liggen er nog tientallen patiënten die kampen met kortademigheid, het bewustzijn verliezen en lijden aan een verminderd zicht. De ziekenhuizen klagen dat ze de influx van nieuwe patiënten niet aankunnen.

‘Dit krankzinnige verschijnsel heeft de voorbije week tot enorme verliezen geleid’, meldt de Indonesische politie. ‘We moeten tot op het bot uitzoeken wie de schuldigen zijn.’

Door zelf alcohol te stoken kan het gevaarlijke methanol ontstaan. Uit labotesten blijkt ook nog dat de makers van de drankjes pure alcohol hadden gemengd met een kruidenbrouwsel en energiedrankjes. In een van de illegale cocktails heeft de politie zelfs sporen van een insectenspray teruggevonden, in een andere zat hoestsiroop.

Invallen

De Indonesische politie is gestart met een hardhandig optreden tegen de illegale stokerijen. Tijdens verschillende invallen in huizen en op marktplaatsen zijn grote opslagtanks gevonden waarin de illegale cocktails werden gemengd. Duizenden flesjes en plastic zakjes met alcoholische drankjes werden in beslag genomen.

Tijdens die acties werden in totaal elf verdachten gearresteerd. ‘Uit het voorlopige onderzoek blijkt niet dat zij deel uitmaakten van een grote, georganiseerde bende’, meldt een politiewoordvoerder. ‘Integendeel. Ze werkten allemaal op hun eentje, ieder volgens zijn eigen methodes.’

Torenhoge accijnzen

Alcohol is in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, niet verboden, maar de overheid heft er wel torenhoge accijnzen. In 2015 besloot ze bovendien om de verkoop van legale alcohol in tienduizenden winkels te verbieden. Veel mensen zoeken er daarom hun heil in zelfgestookte alcohol. Volgens de Indonesische politie wordt illegale alcohol er verkocht aan bodemprijzen van omgerekend amper 1 euro per fles.

De huidige dodentol mag dan ongezien hoog zijn, nieuw is het probleem in Indonesië niet. Twee jaar geleden stierven bijvoorbeeld 36 mensen nadat zij een zelfgestookte sterke drank hadden gedronken.