Anticonceptie vind je makkelijkst bij ons
Foto: BELGAIMAGE

België is absolute koploper in de beschikbaarheid van anticonceptie. Alleen Frankrijk doet even goed. Dat blijkt uit een Europese ‘atlas’ terzake.

Niet in Nederland, niet in de Skandinavische landen, maar bij ons vind je het makkelijkst online-info over de pil, het condoom, het spiraal en andere anticonceptiva. En die middelen zijn bij ons ook het makkelijkst te krijgen. Dat blijkt uit de Europese Contraception Atlas, die zopas en voor het eerst gepubliceerd werd.

De ‘atlas’ is in feite een kaart van Europa, waarop kleurtjes laten zien hoe hoog elk land scoort. België haalt net als Frankrijk een score van liefst 90,1 punten op 100. Vooral Oost- en Zuid-Europese landen doen het veel slechter. Met name Griekenland bungelt met slechts 38 punten bijna helemaal onderaan, net voor het piepkleine Andorra.

Wat betekent dit nu?

De puntentelling werd gegeven op basis van criteria die vooral te maken hebben met beleid. Er zijn twee grote categorieën. Voor alles wat online-informatie betreft, krijgen België en Frankrijk een perfecte score van 100 op 100.

In Vlaanderen kunnen jongeren met al hun vragen terecht op de Sensoa-website Allesoverseks.be. Er is ook een versie voor volwassenen: seksualiteit.be en al wie een andere taal spreekt, vindt ongetwijfeld zijn gading op zanzu.be, waar informatie over seks en relaties beschikbaar is in liefst 14 talen.

Voor de Franstaligen onder ons: loveattitude.be richt zich veeleer tot jongeren, en op mescontraceptifs.be vind je praktische info.

Ook wat betreft de toegankelijkheid en betaalbaarheid van anticonceptie scoren we nog hoog, met in totaal 84 punten op 100. ‘België doet het zo goed omdat hormonale anticonceptie hier terugbetaald wordt, en er ook een bijkomende terugbetaling is voor jongeren tot en met 20 jaar en voor kwetsbare groepen’, zegt Wim Van de Voorde van Sensoa. ‘In veel andere landen bestaat dat niet.’

‘Nog een pluspunt, is de beschikbaarheid van de noodpil, die je bij ons vrij in de apotheek kunt krijgen. Je betaalt dan iets meer als wanneer je ze afhaalt met een voorschrift, maar je kan ze dus wel krijgen zonder eerst naar de dokter te gaan.’

Voor de gewone pil en het spiraaltje, of alternatieven zoals gels of implantaten, moeten vrouwen in België wel eerst naar de dokter. ‘Dat is in principe een goeie zaak’, vindt Vandevoorde. ‘Al horen we van verenigingen die met kansarme vrouwen werken dat de drempel voor een hormonenspiraal toch nog te hoog is. Het betreft een eenmalige kost die sommige vrouwen niet kunnen betalen.’

De Contraception Atlas kun je hier zien:

www.contraceptioninfo.eu