Eerste huis uit 3D-printer onthuld in Frankrijk

In het Franse Nantes staat een huis waarvoor bijna uitsluitend een 3D-printer werd gebruikt. De eerste huurders zullen binnenkort intrekken in de woning.

Het project werd geleid door de universiteit van Nantes. Volgens hen is dit het eerst huis bestemd voor bewoning dat werd gebouwd aan de hand van een 3D-printer. De robot die werd ingezet, Batiprint3D, had amper achttien dagen nodig om elk onderdeel te printen. De robot creëerde evenwel holle muren, die werden gevuld met beton voor isolatie.

Er was niet meer dan zes maanden tijd nodig om het hele huis af te werken. De kostprijs wordt geraamd op 195.000 euro (zonder de specifieke ontwikkelingskosten mee te tellen). Het huis is 95 vierkante meter groot en telt vijf kamers. Het wordt toegewezen aan een plaatselijk gezin dat in aanmerking komt voor een sociale woning.

Het huis is uitgerust met meerdere sensoren die de luchtkwaliteit, vochtigheid en temperatuur constant monitoren. Volgens de wetenschappers zullen de huurders hierdoor heel wat kunnen besparen op energiekosten. Nantes zou de printer ook inzetten voor toekomstige bouwprojecten.

‘Is dit de toekomst? Het is in elk geval een oplossing voor betaalbare woningen en een interessant constructieprincipe omdat het ons toelaat het hele huis meteen op de site zelf te creëren. De robot kan ook complex gevormde muren maken’, aldus Benoit Furet, een van de professoren die heeft meegewerkt aan het project.