Steeds meer Belgen op bel-me-niet-meer-lijst
Foto: BELGA

Vorig jaar zijn meer dan 200.000 Belgische nummers toegevoegd aan de bel-me-niet-meer-lijst. Dat meldt minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V).

Via de bel-me-niet-meer-lijst kunnen consumenten en bedrijven aangeven dat ze niet willen gebeld worden voor reclame. De centrale lijst werd in juni 2015 in het leven geroepen. Alle ondernemingen die via telefoon reclame maken of klanten ronselen zijn bij wet verplicht de nummers op de lijst over te slaan.

In 2017 kamen er om precies te zijn 204.982 nieuwe nummers op de lijst. Daardoor telt de lijst intussen meer dan 1,2 miljoen Belgische telefoonnummers.

‘We zien een sterke toename van het aantal mensen die niet willen opgebeld worden voor reclame’, zegt minister Kris Peeters. ‘Telefonische marketing wordt vaak als opdringerig beschouwd. De bel-me-niet-meer-lijst biedt consumenten en bedrijven de kans om duidelijk aan te geven dat ze niet wensen opgebeld te worden voor commerciële doeleinden’.

Minnelijke schikking

Volgens Peeters gaan de meeste bedrijven correct om met de lijst. Bedrijven die dat niet doen, wordt een sanctie opgelegd. Zo sloot de Economische Inspectie in 2017 met twaalf bedrijven die de lijst niet respecteerden een minnelijke schikking af. Het gemiddelde bedrag van die schikkingen was 2.000 euro.