Donald Trump kondigt raketten op Syrië aan: ‘Zet je schrap, Rusland’
Foto: Photo News

De spanning tussen de Verenigde Staten en Rusland loopt op. Donald Trump waarschuwde Moskou dat er raketten op Syrië zullen worden afgevuurd. 'Alle opties liggen op tafel, maar de finale beslissing is nog niet genomen', meldde de woordvoerster van het Witte Huis woensdagavond.

De Amerikaanse president Donald Trump 'houdt Syrië en Rusland verantwoordelijk voor de chemische aanval' in de Syrische stad Douma, verklaarde de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sanders, woensdagavond. Eerder op de dag wilde minister van Defensie Jim Mattis zo ver niet gaan en zei hij nog dat 'wij de informatie van onze inlichtingendiensten en van onze medestanders nog aan het evalueren zijn'.

‘Rusland zegt dat het alle raketten die op Syrië worden afgevuurd zal neerhalen’, tweette de Amerikaanse president Donald Trump woensdag. ‘Bereid je voor, Rusland, omdat ze zullen komen, mooi en nieuw en “slim”. Je moet maar geen bondgenoot zijn van een Gas Killing Animal (beest dat met gas doodt, red.) die zijn mensen vermoordt en ervan geniet!’

Even later pleitte Trump in een nieuwe tweet voor samenwerking. ‘Onze relatie met Rusland is slechter dan ooit, inclusief de Koude Oorlog. Daar is geen reden voor. Rusland heeft onze hulp nodig voor zijn economie, iets wat erg gemakkelijk is, en alle landen zouden moeten samenwerken. Stop de wapenwedloop?’

Woordvoerster Sanders gaf te kennen dat de discussies nog steeds aan de gang zijn en dat de finale beslissing nog niet is genomen.

Gezamenlijke aanval?

In de Amerikaanse media wordt volop gespeculeerd over een gezamenlijke aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Net zoals vorig jaar, toen een gelijkaardige gifgasaanval plaatsvond, zouden de Verenigde Staten Syrische luchtmachtbases willen viseren, of chemische faciliteiten van de Syrische overheid.

Volgens de BBC houdt de Britse premier May donderdagochtend regeringsoverleg over een eventuele Britse deelname aan raketaanvallen op Syrië, die door de VS en Frankrijk zullen geleid worden. De Britse regering zou daarvoor niet eerst de goedkeuring van het parlement vragen.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag in een telefoongesprek met Donald Trump 'een gedachtewisseling gehad over de laatste ontwikkelingen in Syrië'.

‘Situatie is gespannen’

Het Kremlin had eerder gewaarschuwd tegen elke daad in Syrië ‘die de al precaire toestand in de regio kan destabiliseren’. Hoe Rusland precies zal reageren op een militaire actie van de VS en zijn bondgenoten, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov niet.

De ambassadeur van Rusland in Libanon zei dan weer dat elke Amerikaanse raket die op Syrië wordt afgevuurd, zou worden neergehaald en dat de plaats vanwaar ze wordt afgevuurd een doelwit zou zijn. Hij zei dat hij zich baseerde op een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin en de stafchef van het leger.

‘De situatie is gespannen’, verklaarde Peskov. Moskou pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van chemische wapens voor er conclusies worden getrokken. Het Syrische regime ontkent dat het chemische wapens heeft ingezet.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres riep woensdagavond op om de situatie in Syrië niet verder te laten escaleren. In de VN-Veiligheidsraad vonden Rusland en de westerse landen geen compromis over een gezamenlijke internationale reactie op het gebruik van chemische wapens.