WHO: ‘Vijfhonderd patiënten hadden symptomen chemische aanval’
Foto: AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eist vrije toegang tot de Syrische Douma waar afgelopen weekend chemische wapens zijn ingezet.

De WHO veroordeelt de aanval in Douma, in de belegerde oppositie-enclave Oost-Ghouta nabij Damascus.

‘We zouden allemaal verontwaardigd moeten zijn over deze gruwelijke berichten en beelden uit Douma’, zegt Peter Salama van de WHO.

Naar schatting zijn 500 patiënten naar gezondheidscentra gegaan met symptomen die overeenstemmen met een blootstelling aan giftige chemicaliën, stelt de WHO. Er zouden meer dan 70 mensen zijn omgekomen. 43 van die doden zouden gelinkt zijn aan een gifgasaanval.

‘De WHO eist onmiddellijke vrije toegang tot het gebied om de slachtoffers zorg te verlenen, de gezondheidsimpact in te schatten en om op een passende manier te reageren’, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie in een mededeling.

VN-hulporganisaties hebben geen toegang tot het grootste deel van Oost-Ghouta.

Het Syrische regime ontkent dat het chemische wapens heeft gebruikt. De VS hebben met een ‘krachtige reactie’ gedreigd, terwijl Rusland de Amerikaanse ‘oorlogszuchtige retoriek’ veroordeelt. De bondgenoot van de Syrische president Assad waarschuwde Washington om geen militaire represaillemaatregelen te nemen.