Nu we allemaal veel efficiënter omgaan met de bagage die we meenemen op vakantie, kan de laadruimte van een vliegtuig voor andere zaken gebruikt worden. Voor slaapplaatsen bijvoorbeeld.

Wie volledig uitgerust op zijn vakantiebestemming wil aankomen, wordt aangeraden om een zitje in eersteklas te reserveren. De vliegtuigen van de toekomst zullen echter een echt bed kunnen aanbieden, zo heeft de Europese vliegtuigbouwer Airbus aangekondigd.

Samen met Zodiac Aerospace, een onderdeel van de Franse vliegtuigbouwer Safran, wordt onderzocht hoe slaapplaatsen kunnen worden gecreëerd in het vrachtruim van vliegtuigen, te beginnen met het type A330.

Die modules zouden eenvoudig in te wisselen zijn met normale vrachtcontainers. Ze kunnen naast slaapplaatsen ook ingevuld worden met een speelhoek of vergaderruimte. Airbus noemt het een belangrijke stap voorwaarts om het comfort van passagiers te verbeteren.

‘We hebben al zeer goede reacties ontvangen van verschillende luchtvaartmaatschappijen over onze eerste schetsen’, klinkt het.

Met testvluchten moeten nog belangrijke vragen over veiligheid en comfort worden beantwoord, maar Airbus maakt zich sterk dat het de functie tegen 2020 zal kunnen aanbieden in zijn catalogus. De vliegtuigbouwer bekijkt of de modules ook mogelijk zijn voor de A350, die enkele jaren geleden in gebruik werd genomen.