Oost-Europese bendeleden gearresteerd die in België luxefietsen stalen
Foto: Parket Halle-vilvoorde

In het onderzoek naar een bende van Oost-Europese dieven die gespecialiseerd was in het stelen van dure koersfietsen en mountainbikes, hebben Roemeense en Belgische agenten de voorbije weken nieuwe verdachten opgepakt.

Belgische speurders trokken in de eerste week van april naar Roemenië en konden daar samen met hun Roemeense collega’s de opkoper van de fietsen arresteren, een fietsenwinkeluitbater uit het noorden van het land. Vorige week werd in Italië ook nog een Moldaviër opgepakt die betrokken zou geweest zijn bij de diefstallen, meldt het parket van Halle-Vilvoorde. Beide mannen zullen aan ons land overgeleverd worden.

Verder werd ook een buschauffeur ingerekend. Hij had de gestolen fietsen getransporteerd. Bovendien werden 56 gestolen koersfietsen en een aantal elektrische fietsen teruggevonden.

Dure elektrische fietsen

'In het appartement van de fietsenwinkeluitbater werden twee dure koersfietsen aangetroffen, in zijn fietsenwinkel nog heel wat meer verdachte fietsen', zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde.

'Er zaten fietsen bij die gestolen waren in fietsenspeciaalzaken in Wetteren, Borgworm en Kaprijke, van merken als Cannondale, Trek, Merida, Specialized en Scott. Ook werden meerdere dure elektrische fietsen aangetroffen, waarvan een aantal afkomstig bleek van inbraken in Duitse fietsenwinkels. Bij verschillende fietsen waren de serienummers verwijderd.'

Diefstallen in hele land

De federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde doet al sinds de zomer onderzoek naar de bende. Na een eerste diefstal in een fietsenwinkel in Kampenhout in het voorjaar van 2017 vonden de speurders een verband met andere diefstallen in fietsenspeciaalzaken verspreid over heel het land.

Op 22 december lukte het om een aantal fietsen terug te vinden die waren gestolen in Florennes. De verdachten hadden de gestolen fietsen verpakt en lieten ze in de aanhangwagen van een reisbus overbrengen naar Roemenië.

Begin dit jaar konden voor het eerst drie vermoedelijke dieven worden ingerekend. Daarna slaagden de speurders erin de identiteit van een van de buschauffeurs te achterhalen, die man werd midden maart opgepakt in Boekarest. Hij werd overgeleverd aan België en intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten op borg.