Privacycommissie gekant tegen vingerafdrukken op identiteitskaart
Foto: BELGA

De Privacycommissie geeft een ongunstig advies over het toevoegen van vingerafdrukken aan identiteitskaarten. De federale regering wil de maatregel vanaf volgend jaar invoeren, maar de commissie schiet het voorontwerp van wet af.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bepaalde in het voorontwerp dat de chip van elke identiteitskaart of vreemdelingenkaart een digitaal beeld moet bevatten met de afdrukken van twee vingers. De Privacycommissie vindt die maatregel echter ‘overmatig’ en ‘niet conform de privacywet’, schrijft De Tijd woensdag.

De maatregel lag vorig jaar al gevoelig in de regering, vooral bij Open VLD. De liberalen gingen uiteindelijk akkoord, op voorwaarde dat er geen databank met alle vingerafdrukken zou komen.

Vervalsingen

De regering acht de maatregel nodig om identiteitskaarten beter te kunnen controleren op vervalsing, maar de Privacycommissie verwijt de regering dat ze geen cijfers of andere gegevens aandraagt over bewezen gevallen van fraude, om zo de maatregel te rechtvaardigen.

‘Het nemen van vingerafdrukken van de volledige bevolking is geen onschuldige maatregel op het gebied van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het is een intrusieve maatregel’, schrijft de Privacycommissie in haar advies.

Rekening houden

Staatssecretaris bevoegd voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) laat weten dat er rekening zal gehouden worden met het advies van de Privacycommissie. 'De Privacycommissie dringt aan op een verduidelijking van de motivering voor de vingerafdrukken op de identiteitskaart. We zullen zeker rekening houden met dat advies', zegt hij.

Volgens De Backer moeten vingeradrukken op ID-kaarten kunnen in de strijd tegen ID-fraude, maar blijft het opslaan van die vingerafdrukken in een databank absoluut 'not done'. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil voorlopig niet inhoudelijk reageren op het advies van de Privacycommissie. Zijn kabinet wil het advies van de commissie eerst bestuderen.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig