Eurocontrol vreest luchtaanvallen in Syrië en waarschuwt piloten
Rookontwikkeling na een bombardement in Douma (Syrië) - 8 april 2018 Foto: BELGAIMAGE

De Europese luchtverkeersleiding, Eurocontrol, vreest dat er zich de komende 72 uur een militair offensief zal ontplooien in het Syrische luchtruim. Voor de Belgische luchtvaartmaatschappijen verandert de waarschuwing weinig aan hun vluchten.

‘Bij de planning van vluchten in het oostelijk Middellandse Zeegebied en Nicosia moet terdege rekening worden gehouden met de situatie’, aldus Eurocontrol. ‘De komende 72 uur moeten piloten rekening houden met verstoorde radionavigatieapparatuur en raketaanvallen in deze zones in het luchtruim.’ Met die mededeling waarschuwt de Europese luchtverkeersleider alle luchtvaartmaatschappijen die het Syrisch luchtruim zouden betreden, zonder specifieke details te geven over de aard van de dreiging.

Al is het duidelijk dat Eurocontrol doelt op een mogelijke vergeldingsactie van de VS en de Westerse bondgenoten na een dodelijke gifgasaanval in de Syrische stad Douma.

De organisatie vraagt vliegtuigen die over het oosten van de Middellandse Zee vliegen 'bijzonder voorzichtig' te zijn.

De Belgische luchtvaartmaatschappijen hebben de waarschuwing ontvangen. Maar veel verandert dat voor hen niet. Bij Brussels Airlines wordt al sinds een jaar als een voorzorgsmaatregel niet meer over de regio gevlogen. 'Bij ons zou enkel het enkel om de vlucht naar Tel Aviv gaan, maar die vliegt dus al een jaar niet meer over de regio', zegt woordvoerster Wencke Lemmes.

TUI Fly heeft de route van zijn vlucht naar Egypte lichtjes aangepast na de waarschuwing. 'Het gaat om een heel kleine afwijking, die geen oponthoud met zich meebrengt', aldus woordvoerder Piet Demeyere.

Vergelding

De Amerikaanse president, Donald Trump, wees vlak naar de aanval naar het regime-Assad en kondigde ‘een krachtig Amerikaans antwoord’ aan. De president heeft zijn reis naar Zuid-Amerika intussen afgezegd. ‘De president blijft in de VS om het Amerikaans antwoord op Syrië te surveilleren en toezicht te houden op de ontwikkelingen in de wereld’, aldus Trumps woordvoerster, Sarah Sanders.

In de Amerikaanse media wordt volop gespeculeerd over een gezamenlijke aanval van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Net zoals vorig jaar, toen een gelijkaardige gifgasaanval plaatsvond, zouden de Verenigde Staten Syrische luchtmachtbases willen viseren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig