Ook verkoop Roundup straks verboden
Foto: REUTERS

Glyfosaat gebruiken was voor Vlaamse particulieren al verboden, maar het mocht wel nog verkocht worden. Federaal minister Ducarme wil komaf maken met die absurde situatie.

De lente barst los en dus wordt overal in Vlaanderen druk onkruid bestreden. Sinds vorige zomer mogen particulieren daarvoor geen producten met glyfosaat meer gebruiken. Die stof zou immers kankerverwekkend zijn én gevaarlijk voor het milieu. De Vlaamse overheid besloot bijna een jaar geleden al om het gebruik ervan door particulieren te verbieden. Toch staan er nog steeds flessen Roundup in de winkelrekken – want de verkoop ervan is geen Vlaamse bevoegdheid.

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) wil nu een eind maken aan die absurde situatie. Nog voor de zomer verbiedt hij de verkoop van glyfosaat in België. ‘Als de lokale overheden het gebruik bannen, dan is dat omdat er potentieel een gevaar is’, klinkt het op zijn kabinet.

Stap verder dan EU

België gaat met het verkoopverbod verder dan de Europese Unie. Die verlengde de vergunning voor glyfosaat eind 2017 met vijf jaar, al had dat veel voeten in de aarde. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’, maar het Europese Voedselagentschap volgde dat standpunt niet. Duitsland, thuisland van chemiereus Bayer, stemde vóór de verlenging, ons land stemde tegen. Net nu staat Bayer trouwens op het punt om Monsanto, producent van Roundup, over te nemen.

Het verbod op de verkoop van glyfosaat geldt alleen voor particulieren. De verkoop aan landbouwers, de grootste verbruikers van pesticiden, blijft dus wel mogelijk, net als die aan tuinaan­nemers. Volgens Ducarme zijn er voor hen onvoldoende alternatieven. De federale minister voorziet ook in een overgangsperiode. Handelaars die aan burgers blijven verkopen, riskeren sancties. Maar ze krijgen wel een halfjaar de tijd om van hun voorraad af te raken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in