Russisch veto tegen ontwerpresolutie VS over Syrië, ook Russische resoluties verworpen
Foto: AP

Rusland heeft van zijn vetorecht gebruikgemaakt en dinsdagavond tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad in New York tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten gestemd. Die resolutie moest het mogelijk maken een onderzoek in te stellen naar het gebruik van chemische wapens in Syrië.

De tekst van het Amerikaans project werd goedgekeurd door 12 landen. Twee stemden tegen, Rusland en Bolivië, en China onthield zich. Om twee ontwerpresoluties van Rusland te verwerpen, moesten de Verenigde Staten hun veto zelfs niet gebruiken, aangezien die teksten niet de benodigde meerderheid van negen stemmen (op vijftien) haalde.

Amerika wil een nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de Verenigde Naties oprichten voor één jaar. Dat mechanisme moet het gebruik van chemische wapens in Syrië onderzoeken. Rusland heeft al twaalf maal zijn veto gebruikt tegen een VN-resolutie over Syrië sinds het begin van de oorlog in 2011.

‘Deze resolutie is het absolute minimum dat de Veiligheidsraad kan doen als antwoord op de aanval’, zei Amerikaans ambassadeur voor de Verenigde Naties Nikki Haley voor de stemming.

Een Russische ontwerpresolutie voorzag ook in de oprichting van onderzoeksmechanisme, maar gaf de Veiligheidsraad ook de mogelijkheid om de resultaten daarvan te begraven. Volgens Nikki Haley, is er 'niets onafhankelijk' aan het mechanisme dat Rusland voorstelt. 'Ruslands resolutie geeft Rusland zelf de mogelijkheid om onderzoekers aan te stellen', zegt ze. De tekst van Moskou heeft volgens haar enkel als doel 'om het regime van (Syrische president Bashar, red.) al-Assad te beschermen'.

Reacties op gifgasaanval?

Zowel Amerika als Frankrijk denken na over een reactie op de chemische aanvallen in het Syrische Douma.

Na de veronderstelde aanval met gifgas in Syrië speculeerde de Amerikaanse president Donald Trump over een nakende militaire aanval van de VS. Trump wil binnen de 24 à 48 uur een ‘belangrijke beslissing’ nemen over de Amerikaanse respons op de mogelijke gifgasaanval. Hij belooft met een ‘krachtig antwoord’ te komen.

De Franse president Macron had eerder al herhaald dat met het gebruik van chemische wapens een rode lijn wordt overschreden en dat die zo nodig met militaire aanvallen zullen beantwoord worden. ‘We zullen onze beslissing in de komende dagen mededelen’, zei Macron dinsdag in Parijs.