‘Arrestatie kan vredesakkoord doen mislukken’
Juan Manuel Santos Foto: EPA-EFE

Na de arrestatie van een leider van de vroegere guerrillaorganisatie FARC hebben de voormalige rebellen gewaarschuwd voor een mislukking van het vredesproces in Colombia.

‘Met de arrestatie van onze kameraad Jesús Santrich heeft het vredesproces een kritiek punt bereikt, die het begin van een echte mislukking van het vredesakkoord kan inluiden’, deelde de uit de guerrillabeweging geboren politieke partij FARC dinsdag mee.

Drugssmokkel

Santrich zou na de ondertekening van het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse regering nog betrokken zijn geweest bij de drugssmokkel in de Verenigde Staten. De VS hebben zijn uitlevering, samen met drie andere FARC-leden, gevraagd. Zij verdenken de vier ervan 10.000 kg cocaïne naar de VS gesmokkeld te hebben.

‘De arrestatie van Santrich maakt deel uit van een plan van de Amerikaanse regering, met steun van het parket-generaal, om het politieke bestuur van onze partij te onthoofden en de vredesdroom van de Colombiaanse bevolking te begraven’, klinkt het in de mededeling van de FARC.

De FARC en de regering hadden eind 2016 met een vredesverdrag een eind gemaakt aan het meer dan 50 jaar durende interne conflict met rond de 220.000 doden in het Zuid-Amerikaanse land. De rebellen legden de wapens neer en willen voortaan als politieke beweging voor hun doelstellingen opkomen.

President Juan Manuel Santos ontving voor zijn onderhandelingen met de FARC de Nobelprijs voor de Vrede.