The Simpsons over kritiek op ‘stereotiepe' Apu: ‘Wat moet je ermee?’
Foto: © The Hollywood Archive

De makers van de populaire tv-serie ‘The Simpsons’ hebben het personage Lisa laten reageren op de kritiek dat de Indiase winkeluitbater Apu te stereotiep voorgesteld wordt. Toch reageerden heel wat kijkers misnoegd.

De reactie van de dochter des huizes, doorgaans het morele geweten van de serie, werd als lauw ervaren.

Het was de comedian Hari Kondabolu die in 2017 de kat de bel aanbond met de documentaire The Problem with Apu, waarin hij aankaartte dat het personage Apu Nahasapeemapetilon erg stereotiep werd voorgesteld.

Nu hebben de makers van de animatieserie daarop gereageerd. ‘Iets dat tientallen jaren werd geprezen en als niet-beledigend gold, is nu politiek incorrect. Wat moet je ermee? ‘, zegt Lisa in de aflevering van afgelopen zondag. Daarin wordt de stereotiepe beeldvorming van migranten aangekaart, wanneer de moeder van Lisa, Marge, voorleest uit een boek over immigranten. Ze kijkt daarbij naar een foto van Apu op haar nachtkastje met het opschrift ‘Don’t have a cow’ (maak je niet druk). Daarmee lijken de makers zich weinig aan te trekken van de critici.

Op Twitter oogstte de aflevering heel wat kritiek. ‘Wow’, reageerde documentairemaker Kandabolu. ‘Politiek incorrect? Is dat het resultaat van mijn film en de discussie die erop volgde? Ik hield van dit programma. Dit is triest.’ Hij voegde nog toe dat voor hem The Simpsons vroeger geel waren, maar in de laatste aflevering ‘erg wit’ waren.

Time Magazine schreef dat de aflevering fans ‘alleen maar bozer’ gemaakt heeft. Filmcriticus William Mullally van de televisiezender al-Arabiya omschreef de reactie van de makers als ‘onverschillig en geïrriteerd schouderophalen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in