Tonnen plastic in zee: ‘Er is nog veel dat we niet weten’
Foto: Photo News

Op de esplanade voor het Europees Parlement in Brussel is dinsdag het ‘Ocean Plastics Lab’ geopend, een project dat gefinancierd werd door de Europese Raad. In de rondreizende tentoonstelling kunnen bezoekers leren hoe ver het onderzoek staat naar de vervuiling van de oceanen.

Toeschouwers kunnen tijdens de tentoonstelling zien wat het afval is, nagaan wat de impact is op flora en fauna in de oceanen om uiteindelijk zelf te kunnen bijdragen aan een oplossing voor het probleem. De initiatiefnemers, onder meer het Duitse ministerie van Onderwijs, hopen zo tot verdere bewustwording van het probleem te komen.

De discussie in de media, over statiegeld, maar ook de BBC-reeks ‘Blue Planet’, heeft het bewustzijn van het probleem de laatste tijd alvast aangewakkerd. ‘Ja, alsmaar meer mensen kennen het probleem, maar tegelijk is er nog zoveel dat we niet weten’, beaamt John Hanus, medewerker van het Duitse Marine Research Consortium (KDM), dat de wetenschappelijke coördinatie van de expo deed.

Vermist plastic

De Nederlander Erik van Sebille hoopt met zijn project, gefinancierd werd door de Europese Raad, bij te dragen aan meer kennis over de problematiek. Hij wijst erop dat elk jaar 8 miljard kilogram plastic in zee belandt. ‘Van al het plastic in zee is 99 procent echter ‘vermist’, van slechts 1 procent weten we waar het zich bevindt’, zegt van Sebille. ‘Misschien is het teruggekeerd naar de stranden, en doen we er dus goed aan daar plastic op te ruimen. Maar evengoed kan het zich nog dieper bevinden, of is het opgegeten door organismen in zee. Daar proberen we nu zicht op te krijgen.’

De tentoonstelling was al te zien in Turijn en Parijs, en reist later door naar Canada, voor de top van de G7 in juni, Washington en Berlijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig