Het Israëlische leger heeft dinsdag aangekondigd dat het een scherpschutter zal straffen die een Palestijn heeft neergeschoten bij de grens met Gaza. Van de schietpartij waren beelden opgedoken op sociale media.

De expliciete beelden circuleerden op sociale media sinds de start van de dagelijkse protesten aan de Gazastrook, anderhalve week geleden. Die kostten al dertig Palestijnen het leven. Het Israëlische leger zegt echter dat het gaat om oude beelden van eind vorig jaar, die nu pas zijn opgedoken.

In de amateuropname wordt ingezoomd op een persoon die in zijn eentje achter een hekken met prikkeldraad staat, tot plots een schot weerklinkt. Het slachtoffer valt daarop neer op de grond, waarna hij weggedragen wordt. Daarna is in het Hebreeuws gejuich te horen om de ‘spectaculaire beelden’, en wordt het slachtoffer uitgescholden.

Het was in eerste instantie onbekend waar de beelden vandaan kwamen, en hoe authentiek die zijn. Toch opende het Israëlische leger een onderzoek. Daaruit zou nu blijken dat de beelden dateren van 22 december, toen er protest was uitgebroken aan het grensgebied nadat de Amerikaanse president Donald Trump had aangekondigd de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Decoratie

De neergeschoten Palestijn werd ervan verdacht een protestactie te hebben uitgelokt, waarbij er met stenen is gegooid en er is geprobeerd het veiligheidshek te vernielen, laat het Israëlische leger in een verklaring weten. Het schot zou hem 'enkel' hebben verwond aan zijn been, en pas nadat er eerst waarschuwingsschoten zouden zijn gelost. 'Het feit dat alles werd gefilmd en de beelden nadien zijn verspreid, strookt niet met onze gedragscode en zal worden bestraft', besluit de mededeling.

Welke straf dat zal zijn, en hoeveel soldaten die opgelegd zullen krijgen, werd echter niet bekendgemaakt. De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, zei dinsdag bovendien dat de scherpschutter wat hem betreft geen sanctie verdient, maar een decoratie.

No-go-zone

Het Israëlische leger heeft scherpschutters laten postvatten bij het grenshek aan de Gazastrook, dat is uitgeroepen tot een no-go-zone. Zo probeert het te voorkomen dat Palestijnen de grens oversteken. Palestijnse jongeren die stenen of brandbommen naar de grens gooien, worden er geregeld neergeschoten.

Israël zegt dat het de demonstranten er al wekenlang voor waarschuwt uit de buurt van het grenshek te blijven, en beschuldigt de radicale Palestijnse organisatie Hamas, die Gaza sinds 2007 bestuurt, ervan achter de demonstraties te zitten.

De demonstraties zullen naar alle verwachting eind deze week een nieuw hoogtepunt bereiken. De Verenigde Staten willen zaterdag hun nieuwe ambassade in Jeruzalem openen, op de dag waarop Israël zeventig jaar geleden de onafhankelijkheid uitriep.