Behalve meldingen over kindermisbruik, nu ook over seksueel geweld in sport en vrije tijd
Geweld tegen kinderen wordt het vaakst gemeld bij 1712 Foto: BELGAIMAGE

De meeste oproepen bij 1712, de hulplijn voor vragen over geweld, gaan over intrafamiliale kindermishandeling of partnergeweld. Maar er werd vorig jaar ook 69 keer melding gemaakt van geweld in de sport of vrije tijd.

De hulplijn 1712 kreeg vorig jaar 4.812 oproepen, of 19 per dag. Dat is een stijging van 4,7 procent in vergelijking met 2016. Het overgrote deel van de oproepen werd gedaan door een volwassene en in twee op drie gevallen ging de melding over een vorm van kindermishandeling in de eigen - brede - familiekring. Vaak maakt een oproep melding van meer dan een persoon als slachtoffer: het ging in totaal over 6.792 personen.

Ook over partnergeweld - emotioneel, fysiek, economisch, seksueel - wordt geregeld melding gemaakt: het onderwerp staat met 14 procent van de meldingen op twee. Daarna volgt ouderenmishandeling.

Opvallend is dat er vorig jaar ook 26 oproepen binnenkwamen over geweld in de sportsector. Daarover werd ook in de media bericht.
Van die 26 oproepen gingen er 19 over seksueel geweld, namelijk 14 keer over seksueel geweld bij kinderen, twee keer over seksueel geweld tussen minderjarigen en drie oproepen over seksueel geweld onder volwassenen in de sportsector. 

Er kwamen ook 43 oproepen binnen over seksueel geweld in de sector vrije tijd. 26 keer ging het hier over seksueel geweld op kinderen of minderjarigen. 7 oproepen maakten melding van seksueel geweld tussen volwassenen in de sector vrije tijd.

Een vergelijking met 2016 is moeilijk omdat deze gedetailleerde informatie pas sinds 1 juli 2016 beschikbaar is. De sectoren sport en vrije tijd werden toen nog samen ondergebracht onder dezelfde categorie. Ze werden in 2017 opgesplitst om de impact van de actualiteit op het gebruik van de hulplijn 1712 beter te capteren.

In de tweede helft van 2016 werden voor sport en vrije tijd samen 24 oproepen genoteerd.

De hulplijn is elke dag tussen 9 en 17 uur bereikbaar op het gratis nummer 1712, of via e-mail.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig