Sportartsen willen met verplichte autopsie andere renners redden
Kris Van der Mieren Foto: Dirk Vertommen

De Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen pleit voor een verplichte autopsie na de plotse dood van elke jonge sporter. ‘Vandaag is er geen mogelijkheid om een autopsie te verrichten buiten een gerechtelijke context’, zegt Wouter Van den Bogaert, forensisch patholoog.

‘Als er geen misdrijf is, is er geen regeling rond. En dus is er geen manier om een autopsie uit te voeren zonder dat de nabestaanden opdraaien voor de kosten, wanneer het gerecht er niet om vraagt’, zegt Van den Bogaert.

Bij Michael Goolaerts, de jonge renner die afgelopen weekend overleed tijdens Parijs-Roubaix, vraagt het parket van het Franse Cambrai wél om een onderzoek. ‘We kunnen hem niet meer terughalen, maar een autopsie kan uitsluiten of zijn hart aan de oorzaak lag. Of er een afwijking was en of die genetisch bepaald was. Dat is belangrijk om familieleden te helpen, om de problematiek te begrijpen en om toekomstige levens te redden’, zegt Van den Bogaert.

En dus is er dringend een wettelijk kader nodig. ‘Je kunt alleen maar te weten komen wat er precies gebeurd is, als je ernaar gaat zoeken’, zegt Kris Van der Mieren van de Belgische Wielerbond. ‘Alleen zo kunnen we andere renners redden.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in