Bijna tien jaar na de splitsing: alle liberalen opnieuw op één lijst na verzoeningsoperatie
De liberalen hebben zich opnieuw verzoend. Foto: ssj

De Beerselse liberalen trekken opnieuw met één lijst naar de kiezer nu het in 2009 afgescheurde Open Beersel zich weer bij Open VLD vervoegt. Lijsttrekker wordt de huidige schepen Gilbert Wouters.

In tegenstelling tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen, komen de liberalen in Beersel deze keer samen opnieuw op één lijst op. De onenigheid binnen de liberale familie, die in 2009 leidde tot de oprichting van scheurpartij Open Beersel en de overstap van vijf van de zes raadsleden (gemeenteraad en OCMW), lijkt achter de rug. Open Beersel houdt nu op te bestaan, en de leden hebben zich opnieuw aangesloten bij de Beerselse afdeling van Open VLD. Bij beide partijen was de wil er om de strijdbijl te begraven, al hebben ook minister Maggie De Block en stafleden van het nationaal bestuur van Open VLD de nodige inspanningen geleverd.

Noodzaak

Dat beide groepen zich hebben weten te verzoenen, was ook uit noodzaak. Daar waar de liberalen onder de vlag van VLD in 2006 nog 16,4 procent van de stemmen en vier gemeenteraadszitjes in de wacht sleepten, klokten Open VLD en Open Beersel in 2012 af op ieder één zetel. Voor Open Beersel zag het er helemaal beroerd uit toen begin dit jaar lijsttrekker Barbara Danis het voor bekeken hield en opvolger Bram Roosens meteen de overstap maakte naar oppositiepartij N-VA.

De liberalen hopen alvast dat hun aantal zetels toeneemt, met drie als minimum. “Samen staan we sterker, we trekken met volle goesting eendrachtig naar de verkiezingen van oktober”, zegt voorzitter Olivier Lesceu.

“We gaan voor meer verkozenen”, vult schepen Gilbert Wouters aan. “Dat geeft ons meer armslag om nog meer liberale accenten te kunnen leggen. We hebben in de huidige meerderheid al goed werk geleverd en een aantal klemtonen gelegd door onder andere de gemeentelijke belastingen te verlagen en een adviesraad lokale economie in het leven te roepen.”

Pagina omslaan

Bij Open Beersel klinkt er ook tevredenheid over de verzoening. “Hiermee wordt een pagina in de blauwe geschiedenis van Beersel definitief omgeslagen”, zegt ex-schepen Gilbert Houben. “We zijn allemaal gepassioneerde liberalen en betrokken Beerselaars. Het was dus evident om weer samen te komen. We hebben veel goesting om met de sterkst mogelijke liberale lijst naar de Beerselaar te stappen. In eenheid in plaats van in gespreide slagorde.”

Momenteel wordt volop gewerkt aan het programma en de lijst. De enige zekerheid momenteel is dat schepen Gilbert Wouters de lijst zal trekken.