De makers van 'De mol' maken het u en zichzelf extra moeilijk dit seizoen
De magere oogst voor de groepspot was een domper op de feestvreugde in het dorp. Foto: Vier
De makers van 'De mol' maken het zichzelf en de kijker moeilijk door de groep constant te splitsen tijdens de opdrachten. Maar ook de kandidaten hebben het op die manier lastig om zich te focussen op hun verdachten, waardoor de meest roekeloze speler al twee weken op rij sneuvelt.

De opdrachten mogen dan voor de kijker wel eenvoudiger geworden zijn, de spelmakers hebben zichzelf niet bepaald een cadeau gegeven dit seizoen. Voor de Vlaming in zijn sofa is het ontspannender om naar een opdracht met twee of drie lagen te kijken dan naar pakweg de dierenproef vorig seizoen, waar een muis, een leeuw, een pluchen jaguarstaart, een rode knop, een puzzel en nog 20 andere items bij kwamen kijken. Maar de makers leveren duidelijk extra inspanningen om die (lichtjes) eenvoudigere opdrachtstijl ook spectaculair en vooral verwarrend genoeg te maken. 

Zo lieten ze niet alleen alle kandidaten apart naar Mexico vliegen en volgens strikte instructies in de doodskisten leggen, maar moeten er ook op voorhand ticketjes gekocht geweest zijn voor de kabelbaan die Jeffrey en Katrien in aflevering twee namen richting de kathedraal. In aflevering drie zijn de ingrepen die achter de schermen nodig waren, minder zichtbaar, maar de makers blijven de groep wel opvallend vaak opsplitsen. Dat is niet enkel organisatorisch next level, maar ook voor de notoire mollenjager, die vooral de verrader wil ontmaskeren, is het dit seizoen geen eitje. 

IEDEREEN VERDACHT

Probeert u bijvoorbeeld maar eens uit te zoeken waarom het voorbereiden van het dorpsfeest zo catastrofaal foutliep. Had u dan verwacht dat Pieter, Pascale en Katrien wel de drie juiste sombrero's zouden kunnen blijven volgen met hun manke afwisselsysteem?

  • 'Ja maar, Pieter zat wel heel veel aan de Memory, misschien heeft hij daar gewoon zijn tijd genomen tot er voldoende sombrero's op het binnenplein rondliepen en de opdracht zeker moest mislukken.'
  • 'Ja maar, Pascale had het slechte systeem toch maar weer bedacht, hé. En ze zegt nogal snel welke blauwe en gele sombrero Pieter er op het einde nog moet bijnemen.'
  • 'Ja maar, heb je Katrien van links naar rechts zien gaan en uiteindelijk zien doorgeven aan Pascale waar de rode sombrero nog was? Dat was pas verdacht.'

Dat Steve dan weer een stoorzender was tijdens de pinataproef, zal niemand ontkennen. Maar zou zo'n opzichtige mol niet de nachtmerrie zijn van elke spelmaker? Wie weet kan die arme arts Lady Gaga echt niet onderscheiden van Madonna, want hij was de hoofdverdachte van Jeffrey. En wie was er héél zeker en zette alles in op dezelfde persoon en moest naar huis? Juist ja, Jeffrey. 

Intussen ging Jokes mollengehalte alweer een stuk naar beneden. Ze communiceert zo helder en is zo gedreven, dat ze intussen bij de meeste mollenjagers uit het boekje is geschrapt. Tenzij ze natuurlijk tegen de sterren op staat te liegen. Wat trouwens nog altijd kan, want dit (zogezegde) competitiebeest brengt, samen met Bahador, duidelijk het minste geld in het laatje. 

U lacht al wanneer u zijn naam leest, hé? Onze 'Baha' doet niet zoveel, staat altijd achteraan in de groep, zit altijd achteraan tijdens de eliminatie en heeft een kameleonkarakter. Als hij met Pascale praat, is hij tactisch, helder en scherp. Als hij met Jeffrey praat, is het humoristisch, luchtig. En als hij dan tequila gaat drinken met Lloyd, zou je werkelijk geloven dat hij elke maandag met hem zit te kateren in de aula van de unief. Maar waarom zou Bahador als verrader al te vaak kiezen voor de opdracht waar het minste geld weg te saboteren valt?

En dan is er nog Lloyd. Studentikoos, ongedwongen en enthousiast of juist de meest extraverte mol die u ooit op het scherm zag? 

DE GROEP IS IN DE WAR

Ook na de proef op het racecircuit blijft de groep verweesd achter wanneer er weer maar een aalmoes in de groepspot belandt. Is het priester Pieter die doet alsof hij de tijd van zijn leven heeft maar stiekem de grootste schijnheiligaard van deze eeuw is? Of is het toch Steve, die - we kunnen het niet genoeg herhalen - zijn dochter achterlaat wanneer hij gaat joggen, maar nog geen kilometer aan een stevig tempo kan fietsen? 

'Er zat veel meer in', klinkt het ontgoocheld na de proef in beelden die u niet tijdens de aflevering te zien kreeg: 

 

Dat is misschien wel de grootste opsteker tot hiertoe voor zowel de spelmakers als de kijker: ook de kandidaten zijn door de opgesplitste opdrachten vaak het noorden kwijt. Wanneer ze te horen krijgen dat ze met geldkoffers het vliegtuig op moeten naar Mexico City en dat ze hun vel kunnen redden met pasvragen, twijfelt iedereen. Je zou veel kunnen zeggen over hoe Joke, Bahador en Pascale met al hun vingers in de pap willen brokken. Maar misschien zegt het stilzwijgen van Steve en Katrien wel veel meer. 

Of al die spielereitjes van de spelmakers - om u ondanks de eenvoudigere opdrachten toch op het verkeerde spoor te zetten - op uw mollenjagerzenuwen kunnen werken? Jazeker. U zult dit seizoen heel diep moeten graven of gewoon voor het scoutsgevoel, de prachtige dronebeelden en de emotionele rollercoaster moeten kijken. Maar denk er niet te lang over na, want de verrader zit al gezellig op het vliegtuig naar Mexico City.

DOODGEMOLD: JEFFREY

Voor Jeffrey is er helaas geen plaats meer op dat vliegtuig. Alles inzetten op één verdachte, kost hem - net zoals Channy vorige week - de kop. De chauffeur uit Wilrijk had 'een van schunste weken uit zijn leven' en keert met opgeheven hoofd terug 'naar ons Belgiëlandje'.