Kunstwerk Jeff Koons gesneuveld in Amsterdam
Koons poseert bij een ander Gazing Ball Paintings Foto: AFP

Op de laatste dag van de expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam is een meesterwerk van de wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons gesneuveld. Een bezoeker kwam er te dichtbij en raakte per ongeluk de blauwe spiegelbal aan die aan het kunstwerk is vastgemaakt. De dunne glazen bol viel daarop in stukken

De Nieuwe Kerk mocht als onderdeel van de serie Meesterwerk een van Koons’ Gazing Ball Paintings tentoonstellen: een combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde Madonna en Kind met vier heiligen van de Italiaanse Renaissanceschilder Perugino en een spiegelende, kobaltblauwe glazen bol, waardoor de toeschouwers als het ware in het werk worden opgenomen.

Maar die spiegelbal heeft de tentoonstelling niet overleefd. Tijdens een concert ter gelegenheid van het afsluiten van de expositie zou een van de bezoekers tegen het kunstwerk gevallen zijn, aldus een ooggetuige.

‘Toen de laatste noten van het muziekstuk klonken, hoorde ik een knal. Daarop is een aantal mensen naar het kunstwerk gerend, dat het enige kunstwerk in deze expositie is. Het leek te gaan om een ongeluk. Een oude man stond er verdwaasd bij te kijken. De beveiligers hielpen hem, het ging er allemaal heel geciviliseerd aan toe en er leek echt geen sprake van opzet.’

Koons heeft in de afgelopen vijf jaar vijftig Gazing Ball Paintings gemaakt, telkens kopieën van wereldberoemde schilderijen als Manets Olympia, Da Vinci’s Mona Lisa en Monets Waterlelies. Zijn galeries verkopen ze voor 2,5 tot 3 miljoen dollar per stuk.

'De mensen van Koons maken een schaderapport op. Dan gaat de zaak naar de verzekering', aldus de woordvoerder van de Nieuwe Kerk. Hij zegt blij te zijn dat er door het brekende glas geen gewonden zijn gevallen. Het schilderij waar de bol op was bevestigd, heeft geen schade opgelopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig