Gaia ook in beroep veroordeeld in dispuut met slagerij Renmans
Foto: DBA

Dierenrechtenorganisatie Gaia mag niet zeggen dat slagerijketen Renmans de mishandeling van Argentijnse slachtpaarden ondersteunt. Dat staat in een arrest dat het Brusselse hof van beroep in kort geding velde op 26 maart.

Gaia mag van de rechter het cliënteel van Renmans ook geen beelden tonen van mishandelde paarden. De dierenrechtenorganisatie beschuldigt Renmans ervan paardenmishandeling in Argentinië te ondersteunen of er een aandeel in te hebben. De rechtbank van eerste aanleg in Brussel was in januari 2017 tot hetzelfde oordeel als het hof van beroep gekomen.

Renmans eiste eveneens dat het Gaia zou verboden worden om op gelijk welke wijze te communiceren over de link tussen Renmans die Argentijns paardenvlees verkoopt, en de mishandeling van Argentijnse paarden. De slagerijketen vroeg bovendien 12.000 euro schadeloosstelling voor haar advocaten. Maar die twee eisen vond het hof van beroep te vergaand.

‘Ik ben ontgoocheld, maar we laten ons niet monddood maken’, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. Gaia lanceerde zondag nieuwe beelden van gewonde, verwaarloosde en mishandelde slachtpaarden in Latijns-Amerika. Wat de rechtszaak betreft, overlegt de dierenrechtenorganisatie met haar advocaat over een procedure ten gronde.

’Ons vlees voldoet aan strenge eisen’

Renmans reageert tevreden. ‘We zijn tevreden met de vaststelling dat de rechter ons opnieuw gelijk heeft gegeven, door de methoden en procedures die Gaia tegen Renmans gebruikte te veroordelen’, zegt topman Rik Renmans.

‘Het vlees dat in onze slagerijen wordt verkocht, waaronder natuurlijk ook paardenvlees uit Argentinië, voldoet aan strenge eisen op het gebied van traceerbaarheid en dierenwelzijn.’ Renmans wijst erop dat de Argentijnse slachthuizen worden gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen verbonden aan de KULeuven, de Europese Commissie en de Argentijnse overheidsinstantie.

‘De Argentijnse slachthuizen die onze slagerijen bevoorraden, maken deel uit van het project Respectful Life, een initiatief van Febev (Federatie van het Belgische vlees, red.) en de KULeuven dat teams van onafhankelijke onderzoekers ter plaatse stuurt om het niveau van dierenwelzijn te controleren.’