De Backer wil data kilometerheffing inzetten tegen sociale fraude
Philippe De Backer Foto: Luc Daelemans

Federaal staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) wil het ANPR-cameranetwerk en de gegevens uit de kilometerheffing voor vrachtwagens inzetten tegen sociale fraude. Dat heeft de staatssecretaris voor Privacy en Sociale Fraude zondag aangekondigd in VTM Nieuws.

De Backer herhaalde zijn pleidooi voor een lagere kilometerheffing ‘s nachts, om de filedruk te verlagen.

De afstanden die vrachtwagens afleggen op de Belgische snelwegen, worden nu geregistreerd voor de kilometerheffing. Tegelijk hangen op tal van plaatsen camera’s die automatisch nummerplaten registreren, onder meer voor trajectcontrole.

Samen biedt dat een hoop gegevens, die De Backer wil gebruiken om sociale dumping op te sporen. ‘Zo kunnen de sociale inspectiediensten sneller en efficiënter controleren of de regels over tachograaf, cabotage en rij- en rusttijden gerespecteerd worden’, argumenteert hij. De liberaal ziet geen problemen met de privacy. In zijn ogen gaat het om een proportionele maatregel tegen sociale dumping en oneerlijke controle. Volgens hetwetsontwerp zou de automatische uitwisseling van gegevens gepaard gaan met de nodige garanties.

Transportfederatie Febetra reageert zondag tevreden. 'Voor ons is dit een goede manier om buitenlandse truckers te detecteren die zich niet houden aan de cabotageregels', zegt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt. Buitenlandse truckers mogen in België maximaal drie binnenlandse trajecten (met vertrek en aankomst in België) uitvoeren in zeven dagen.

Febetra wijst erop dat vandaag al een op de tien binnenlandse trajecten uitgevoerd wordt door buitenlanders, vooral uit Oost-Europa. Dat aantal is de voorbije jaren fors toegenomen.

Ook bij de socialistische vakbond BTB krijgt De Backer applaus. 'We pleiten er l al jaren voor om sociale dumping harder te bestrijden, ook door slimme camera's in te zetten', zegt BTB-voorzitter Frank Moreels. 'Die camera's inzetten in de strijd tegen transportfirma's die een loopje nemen met de transportwetgeving, is een evidentie. Iedereen in de transportsector weet dat de cabotagewetgeving gewoon genegeerd wordt. Ofwel stuur je dan duizenden inspecteurs de baan op om dit te controleren , ofwel gebruik je moderne technologie.'