En plots is de sharia politiek hot
Themabeeld Foto: Belga
Het genderinstituut gaat na of het pleidooi voor een aparte rijschool voor vrouwen en dat voor gescheiden openbaar vervoer discriminerend zijn.

De hele Wetstraat, van rechts tot links, reageerde vrijdag scherp op twee pleidooien voor segregatie van mannen en vrouwen. Twee keer kwam dat voorstel uit islamitische hoek.
Redouane Ahrouch, penningmeester van de Islampartij en ­gemeenteraadslid in Anderlecht, stelde voor om mannen en vrouwen op het openbaar vervoer te scheiden. Daarmee wil Ahrouch, al twintig jaar buschauffeur voor de MIVB, naar eigen zeggen vrouwen beschermen tegen handtastelijk gedrag van mannen. Hij zegt veel klachten van vrouwen te krijgen.

Rijschool
De Nederlandse Samira Masrour kondigde op Radio 2 dan weer aan binnenkort in Merksem met een rijschool door en voor vrouwen te willen beginnen, omdat sommige vrouwen zich bij een mannelijke les­gever ‘ongemakkelijker’ zouden voelen. Zowel Ahrouch als Masrour voegde toe dat het initiatief niet is ingegeven door religieuze motieven. Maar de Islampartij steekt haar einddoel niet onder stoelen of banken: dat is het invoeren van een islamitische staat (‘niet dat we handen zullen afhakken’). Ook de rijschool voor vrouwen richt zich, zoals in Nederland, vooral op praktiserende moslima’s.

Discriminatie
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen kreeg vrijdag over beide ideeën verschillende meldingen en zegt te zullen onderzoeken of ze een inbreuk zijn op de genderwet van 2007. Die verbiedt in principe elke discriminatie op grond van geslacht. Het Instituut veroordeelde wel al de woorden van de Islampartij, ‘omdat ze seksistisch zijn en stereotypen in de hand werken’, aldus Liesbeth Vanhollebeke.

Over het idee van de aparte rijschool voor vrouwen wil het Instituut alvast kwijt dat het ‘openstellen van een bepaalde dienst enkel voor de leden van één geslacht’ ertoe leidt dat ‘de leden van het andere geslacht ongunstiger behandeld worden louter op grond van hun geslacht. In de huidige wet maakt elke ongelijke behandeling op grond van geslacht bij de toegang tot een bepaalde dienst een discriminatie uit’.

‘Te belachelijk voor woorden’
Politici van verschillende partijen pleitten vrijdag voor het verbieden van de Islampartij. Een aparte rijschool voor vrouwen verbieden is makkelijker. Van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), hoeft Masrour in elk geval niet te hopen op een vergunning. ‘Te belachelijk voor woorden.’

De twee initiatieven zijn koren op de molen van politieke partijen die van identiteit de inzet van de komende verkiezingen willen ­maken, en die al langer een gevaar zien in wat ze het oprukkende islamisme noemen. De voorbije jaren was er ook al veel te doen over aparte uren in openbare zwem­baden voor moslima’s. Ook fitnessclubs voor women only zijn allang populair, al zijn die er zeker niet alleen gekomen op vraag van moslima’s. Enkele jaren geleden oordeelde een rechter in beroep overigens dat een fitnessclub mannen de toegang mocht weigeren, omdat mannen en vrouwen anders gebouwd zijn en dus anders behandeld mogen worden.

Segregatie geen discriminatie
Segregatie hoeft dus niet altijd discriminerend te zijn. ‘Van sommige diensten zijn we zeker dat mensen er ongelijk behandeld mogen worden, zoals sauna’s of vluchthuizen voor vrouwen’, zegt de Vlaamse ombudsvrouw gender Annelies D’Espallier. ‘Over andere is het minder duidelijk.’

‘Wij vonden in 2015 dat het gescheiden zwemmen in Antwerpen kon op basis van wat het hof van beroep in Luik had geoordeeld over de aparte fitness voor vrouwen. Maar het recht evolueert voortdurend. Voor hetzelfde geld komen we binnen enkele jaren tot een ander besluit.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in