Diplomatieke rel dreigt over gps-zendertje Puigdemont
Carles Puigdemont Foto: afp
Heeft de Spaanse inlichtingendienst een gps-tracker onder de auto van Carles Puigdemont geplaatst? Het parket van Nijvel voert een onderzoek.

‘Het kan toch niet dat een buitenlandse inlichtingendienst hier op ons grondgebied zomaar een zender onder een auto hangt’, zegt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote. Hij wil dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) actie onderneemt in deze zaak. ‘Volgens Spaanse media hebben agenten van de Spaanse inlichtingendienst een gps-tracker onder de auto van Puigdemont gehangen’, zegt Degroote. ‘Zo hebben ze hem kunnen traceren toen hij twee weken geleden vanuit Finland naar België terugkeerde, en heeft de Duitse politie hem gearresteerd toen hij net de grens met Denemarken over was.’

Na de paasvakantie wil hij de zaak bespreken in de Kamer-commissie-Justitie. ‘Ik zou willen dat minister Geens tekst en uitleg vraagt aan de Spaanse autoriteiten. Ofwel rechtstreeks aan zijn Spaanse ambtsgenoot, ofwel via de ambassade.’ Tot nog toe lijkt dat niet te zijn gebeurd. De Spaanse ambassade in Brussel laat weten dat ze hierover nog geen enkele vraag heeft gekregen. Ook in regeringskringen is te horen dat er nog geen initiatief is genomen.

Villa in Waterloo

Vlak na de arrestatie van Puigdemont in Duitsland suggereerden Spaanse media voor het eerst dat de Spaanse inlichtingendienst zo’n zender had geplaatst. Maar het parket van Nijvel liet vrijdag weten dat het die mogelijkheid al veel langer, sinds februari, onderzoekt. Puigdemont verbleef voor zijn arrestatie in een villa in Waterloo, dat tot het rechtsgebied van Nijvel behoort. Daar zou de entourage van de Catalaan in februari zo’n gps-tracker onder de auto hebben gevonden en die aan het parket hebben bezorgd. De zender waar de N-VA nu over spreekt, zou met andere woorden een tweede exemplaar moeten zijn. De agenten van de Catalaanse politie, die Puigdemont begeleidden, zouden de auto nochtans op voorhand geïnspecteerd hebben.

N-VA’er Degroote wil het resultaat van het gerechtelijk onderzoek in Nijvel niet afwachten. ‘Het zijn betrouwbare Spaanse media die beweren dat de Spaanse inlichtingendienst erachter zit en niemand heeft het tot nog toe ontkend’, zegt hij. ‘Dat is zwaarwichtig genoeg, én illegaal. Bovendien is Spanje hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Toen in 2007 een Baskisch Europarlementslid in ons land werd afgeluisterd, wezen ook alle vingers in Spaanse richting.’

Michel zwijgt

Minister Geens wil pas op de vragen van Degroote antwoorden wanneer die in het parlement ter sprake komen. Ook premier Charles Michel (MR) wil niet reageren en laat weten dat het niet aan hem is om hierin een initiatief te nemen. Nochtans zou dit opnieuw de diplomatieke relaties met Spanje kunnen verzuren.

Tussen inlichtingendiensten geldt de algemene afspraak dat zij op elkaars grondgebied geen ‘ongeoorloofde praktijken’ toepassen. Als ze bijzondere opsporingsmethodes willen gebruiken, zoals afluisteren of een tracker plaatsen, is het de bedoeling dat ze daarvoor de inlichtingendienst van het betrokken land inschakelen.