Dit is het ‘mooiste bankbiljet ter wereld’
Foto: AFP

De Nationale Bank van Zwitserland maakt duidelijk kunstwerkjes van de nieuwe bankbiljetten die ze uitgeeft. Voor het tweede jaar op rij werd een Zwitsers briefje gelauwerd als ‘mooiste bankbiljet ter wereld’, zo maakte internationale bankbiljettenvereniging IBNS vrijdag bekend.

Het briefje van 10 Zwitserse frank werd gekozen uit meer dan 170 nieuwe biljetten die in 2017 wereldwijd werden uitgegeven. Het valt op door zijn gouden tint en de afbeeldingen van de handen van een dirigent, een spoorwegtunnel en het mechanisme van een uurwerk. Die drukken volgens de Zwitserse Nationale Bank ‘de zin voor organisatie’ van het land uit.

De IBNS (International Bank Note Society), een collectief van enthousiastelingen en verzamelaars, verheugt zich ook over de moderne beveiligingstechnieken tegen vervalsing die het biljet bevat.

Volgens de vereniging was het de spannendste stemming ooit. Het Zwitserse bankbiljet haalde het uiteindelijk voor een briefje van 10 pond uit Schotland (met een afbeelding van wetenschapster Mary Sommerville), een paars biljet van 10 dollar uit Canada en het 7 dollarbiljet van Fiji ter ere van zijn rugbyploeg. Die bezorgde Fiji de eerste olympische medaille - een gouden - ooit. Ook biljetten uit Noorwegen (met een vikingboot) en Djibouti (met een walvishaai) grepen naast de hoofdprijs.

In 2016 was het nieuwe biljet van 50 Zwitserse frank uitgeroepen tot mooiste van de wereld voor dat jaar.