De meest gelauwerde atlete ooit op Olympische Winterspelen stopt ermee
Foto: AFP

De Noorse langlauflegende Marit Björgen neemt dit weekend afscheid van de topsport op het nationaal kampioenschap in Alta. “Ik heb niet meer de motivatie die nodig is om mij nog een seizoen 100 procent te geven”, zegt ze vrijdag op de Noorse tv-zender NRK. “Daarom heb ik beslist te stoppen.”

De 38-jarige Björgen is met vijftien medailles de meest gelauwerde atlete uit de geschiedenis van de Olympische Winterspelen. In februari won ze in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang vijf keer eremetaal, wat haar teller op vijftien bracht (8x goud, 4x zilver, 3x brons). Daarmee ging ze voorbij haar landgenoot en dertienvoudig medaillewinnaar Ole Einar Björndalen, de biatlonlegende die er in Pyeongchang niet bij was en dinsdag op zijn beurt zijn afscheid aankondigde.

“Het was het perfecte einde van mijn olympische carrière”, zegt Björgen over haar optreden in Zuid-Korea, waar ze onder meer twee keer goud pakte.

De Noorse telt ook het recordaantal van achttien wereldtitels op haar erelijst en stond 184 keer op het podium van een wereldbekerwedstrijd, waarvan 114 keer op de hoogste trede. Vier keer stak ze de wereldbeker op zak.

LEES OOK: Afscheid van een legende: Ole Einar Björndalen kondigt pensioen aan