Braziliaanse oud-president Lula gaat in beroep en schakelt VN-Mensenrechtencomité in
Duizenden mensen kwamen vrijdag hun steun betuigen aan de Braziliaanse oud-president.. Foto: AP
De voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft beroep aangetekend om te vermijden dat hij in de gevangenis wordt opgesloten. Daarnaast schakelde hij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève in.

Lula ging vrijdag tegen het bevel van rechter Sergio Moro in beroep bij de hogere rechtbank STJ (Superior Tribunal de Justiça), de op één na hoogste rechtbank na het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof verwierp donderdag het verzoek van Lula uit de gevangenis te blijven totdat hij alle beroepsmogelijkheden tegen zijn veroordeling tot twaalf jaar cel wegens corruptie heeft uitgeput. Rechter Sergio Moro had Lula eerder bevolen zich in Curitiba bij een politiebureau aan te melden voor 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd).

Daarnaast kreeg het VN-Mensenrechtencomité een verzoek om een voorlopige uitspraak ingediend. Ook met dat verzoek wil Lula volgens zijn advocaat Cristiano Zanin Martins een opsluiting afwenden tot de rechtsmiddelen uitgeput zijn.

‘We kunnen bevestigen dat het Mensenrechtencomité een verzoek voor een voorlopige maatregel ontvangen heeft’, zei een VN-woordvoerster in Genève. Het Mensenrechtencomité zal zich de komende dagen over het verzoek buigen.

Steun van duizenden

De 72-jarige gewezen leider van de metaalvakbond bracht de nacht van donderdag op vrijdag naar verluidt op het hoofdkwartier van de vakbond bij Sao Paulo door, waar hij overlegde met advocaten en leden van zijn Arbeiderspartij. Duizenden mensen kwamen aan het gebouw bijeen om hun steun te betuigen.

Eenmaal in de gevangenis wordt het voor Lula vrijwel onmogelijk deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 7 oktober, die hij wellicht gemakkelijk zou winnen. Hij werd veroordeeld voor corruptie en het witwassen van geld bij de renovatie van een penthouse aan het strand. Als president (2003-2011) zorgde hij voor sterke economische groei en een dalende ongelijkheid.