Leden van de Zweedse Academie nemen ontslag
Sara Danius, permanent secretaris van de Zweedse Academie, bij de bekendmaking van de Nobelprijs voor Literatuur in 2017. Foto: AFP

Drie leden van de Zweedse Academie, die jaarlijks de Nobelprijs voor Literatuur uitreikt, nemen ontslag. De Academie ligt onder vuur na klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag van de echtgenoot van één van de leden.

Vorig najaar maakten achttien vrouwen melding van seksueel ongewenst gedrag door de echtgenoot van Katarina Frostenson, een van de leden van de prestigieuze instelling. De vrouwen zouden pas laat met hun verhaal naar buiten zijn gekomen omdat de man ermee dreigde zijn connecties met de Academie uit te spelen om hun carrières te breken.

De Zweedse Academie zag zich genoodzaakt een advocatenkantoor onder de arm te nemen om de aantijgingen te onderzoeken. De advocaten zouden ook de banden nagaan tussen de man en de Academie. Hun bevindingen zouden einde volgende week klaar zijn.

Nu nemen dus drie leden ontslag, al is hun reden niet duidelijk. De drie, Kjell Espmark, Klas Ostergren and Peter Englund, legden afzonderlijk verklaringen af, elk in een andere krant.

‘Verrast en triest’

Anders Olsson, een ander lid van de Academie, zei op de radio dat de ontslagen hem ‘verrasten’ en ‘triest maken’. Hij denkt dat de zaak van grensoverschrijdend gedrag er wel mee te maken heeft.

De Academie heeft recent gestemd over de uitsluiting van Katarina Frostenson, wiens man het voorwerp is van de aantijgingen, maar ze werd niet uitgesloten omdat de vereiste tweederdemeerderheid niet werd gehaald.

De Zweedse Academie was in het verleden al eens diep verdeeld. In 1989, toen de Iraanse religieuze leider ayatollah Khomeini een fatwa uitsprak over de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie, wist de academie niet goed hoe hierop te reageren. De instelling besliste uiteindelijk om de fatwa niet te veroordelen. Twee leden besloten daarom op de bijeenkomsten van de academie niet meer bij te wonen.

De Zweedse Academie is in 1786 opgericht door koning Gustav III. De achttien leden worden voor het leven benoemd.