Bij de protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn vrijdag al zeven Palestijnen gedood. Nog eens 1.070 anderen zijn gewond geraakt.. Dat maakte het ministerie van Gezondheid in Gaza bekend. Meer dan 900 anderen raakten gewond.

Langs de grens protesteerden vrijdag ongeveer 20.000 Palestijnen. Ze doen dat al sinds vorige vrijdag, op initiatief van het fundamentalistische Hamas. Ze herdenken de ‘Nakba’ of ‘catastrofe’, waarbij in 1948 honderdduizenden Palestijnen op de vlucht moesten door de oorlog die de stichting van Israël inluidde. Het is jaren geleden dat er nog zoveel volk kwamen opdagen. 

De Palestijnen staken vrijdag banden in brand om het zicht van de Israëlische scherpschutters te bemoeilijken. Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan de rook te gebruiken om aanslagen uit te voeren langs de grens en riep het grensgebied uit tot ‘verboden militair gebied’. Vanuit Tel Aviv werd ook al gewaarschuwd voor schade aan milieu en gezondheid door de brandende autobanden.

Sinds vorige vrijdag zijn al 27 Palestijnen omgekomen in verband met de spanningen langs de grens en raakten meer dan 2.400 anderen gewond. Vijf doden vielen vrijdag te betreuren, alsook 900 gewonden. Meer dan150 Palestijnen werden getroffen door echte en rubberen kogels. Veel van de andere gewonden vielen door traangas.

Desondanks wil Hamas ook de vier volgende weken op vrijdag protesten organiseren langs de grens.