Omar Fraile heeft de koninginnenetappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De thuisrijder klopte zes medevluchters waaronder leider Roglic die de eindzege zo goed als op zak heeft.

De koninginnenetappe in de Ronde van het Baskenland beloofde vuurwerk en heeft woord gehouden: Movistar en de broers Izagirre deden er alles aan om de Sloveense leider Roglic uit de leiderstrui te fietsen door al meteen bij de eerste beklimming - de Elosua - voor het offensief te kiezen. Roglic geraakte meteen geïsoleerd maar panikeerde niet. Integendeel, de Sloveen hield alles netjes onder controle.

Er volgden nog twee beklimmingen waarin Movistar meteen de kaart van Mikel Landa trok. Op de slotklim richting Azurki versnelde Landa nogmaals maar opnieuw Roglic en Ion Izagirre leken probleemloos te kunnen volgen. De Fransman Alaphilippe - nummer twee in het klassement - kraakte wel en moest ook de achtervolgende groep laten gaan.

Intussen reed er nog wel een kopgroep voor de grote tenoren uit. Tosh Van der Sande maakte lang deel uit van die groep vluchters maar moest hen in de slotklim toch laten gaan. Op de top van Azurki waren zij er echter ook aan voor de moeite, met uitzondering van Carlos Verona die nog een handvol seconden overhield maar in de afdaling richting Eibar door de eerste achtervolgers werd bijgebeend. Zeven leiders - waaronder Roglic, Landa en Ion Izagirre - gingen in een rotvaart richting Eibar waar Omar Fraile de spurt om de bloemen won.

Thomas De Gendt verloor zijn bergtrui aan de Oekraïener Mark Padum die deel uitmaakte van de vroege vlucht.