De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft vrijdag de gevangenis van Neumünster verlaten. ’s Avonds liet hij verstaan dat hij nu ‘vastberadener dan ooit’ is.

Puigdemont zat meer dan tien dagen in de cel omdat Spanje een internationaal aanhoudingsbevel had uitgevaardigd tegen de Catalaanse politicus. Maar de rechtbank in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein oordeelde donderdag dat de overleveringsvraag wegens rebellie niet ontvankelijk is. Er zal wel nog onderzocht worden of Puigdemont wel kan worden overgeleverd wegens misbruik van overheidsgeld.

Om vervroegd vrij te komen, moest Puigdemont beloven in Duitsland te blijven en moest een borgsom van 75.000 euro betaald worden. Dat bedrag werd vrijdag overgemaakt.

Bij het verlaten van de gevangenis, iets voor 14.00 uur, werd Puigdemont opgewacht door Catalaanse aanhangers en journalisten.  'Het is een schande dat Europa politieke gevangen toelaat', riep hij. Hij bedankte ook het gevangenispersoneel en zijn medegevangenen. Ook de steunbetuigingen die hem hebben bereikt van over de hele wereld, hebben hem geholpen. 'Ik zal verschillende weken nodig hebben om ze allemaal te beantwoorden.'

's Avonds keerde de Catalaanse separatistische leider voor het eerst terug naar twitter. ‘Vastberadener dan ooit’, schreef hij. Hij ontkende ook nog eens dat hij zich schuldig maakte aan rebellie en misbruik van overheidsgeld ‘Het is een politieke zaak’, twitterde Puigdemont. Hij riep de Spaanse staat op aan de onderhandelingstafel plaats te nemen om de aanklachten tegen hem te bewijzen.

VN-steun

Ook vanuit de Verenigde Naties wordt Puigdemont intussen gesteund. Volgens de VN-expert voor vrijheid van meningsuiting mag Spanje de Catalaanse separatistische politici niet vervolgen voor rebellie. ‘Vervolgingen voor "rebellie" die kunnen leiden tot lange celstraffen, brengen grote risico’s met zich mee om geheel legitieme meningsuiting te ontmoedigen’, aldus de Amerikaan.

De VN-expert zei dat hij bezorgd is omdat de aanklachten verwijzen naar niet-gewelddadige acties, en omdat ze het recht op publiek protest en afwijkende mening in de weg staan. Het internationaal recht staat het inperken daarvan enkel toe als dat ‘strikt noodzakelijk en proportioneel’ is voor de bescherming van de belangen van de staat, aldus Kaye.