Acht Belgische wetenschappers krijgen prestigieuze beurs van Europese Onderzoeksraad
themabeeld Foto: Getty Images

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft beurzen toegekend aan acht wetenschappers die verbonden zijn aan Belgische instellingen. Er wordt in totaal bijna twintig miljoen euro toegekend aan de projecten van de acht Belgische onderzoekers.

ERC is een Europese organisatie die sinds 2007 wetenschappers een duwtje in de rug moet geven door financiële steun toe te kennen aan enkele creatieve onderzoekers. De ‘advanced grant’ voor gevestigde wetenschappers is de meest prestigieuze onderzoeksbeurs die door ERC wordt toegekend.

De ERC heeft nu beslist acht ‘advanced grants’ te geven aan onderzoekers in Belgische instellingen. Daarbij komt een heel brede waaier aan onderwerpen aan bod. Het gaat onder meer om onderzoek naar robotvaardigheden, de rol van eiwitkristallisatie bij immuniteit en astma, of om onderzoek naar het katabolisme bij het herstel op intensieve zorgafdelingen.

Alles samen zijn de acht Belgische beurzen goed voor een bedrag van 19,2 miljoen euro, gespreid over ten hoogste vijf jaar. Een zestigtal Belgische onderzoekers had een aanvraag voor zo’n beurs ingediend.

Opvallend is dat KU Leuven met de helft van het aantal Belgische onderzoeksbeurzen gaat lopen. De vier overige zijn weggelegd voor de Vrije Universiteit Brussel, UGent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de Université Catholique de Louvain.

In totaal worden er dit jaar beurzen uitgereikt aan 269 Europese wetenschappers, goed voor een totale steun van 653 miljoen euro. De meeste beurzen gaan naar de wetenschappelijke instellingen in de grootste Europese landen: het Verenigd Koninkrijk (66), Duitsland (42) en Frankrijk (34).