Nu al aanschuiven richting kust: ‘De komende uren zal hinder nog toenemen’
Foto: gia

Er staat vrijdagvoormiddag al een aanzienlijke file richting kust. ‘De combinatie van wegenwerken op de E40, het goede weer en het feit dat het paasvakantie is, veroorzaakt wachttijden van meer dan een uur’, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

De problemen op de weg situeren zich op de E40, waar in Merelbeke momenteel wegwerkzaamheden uitgevoerd worden. ‘Die werden gisteren en vandaag gepland omdat het paasvakantie is en het dus normaal veel minder druk is op de weg’, zegt Bruyninckx.

Maar het goede weer vrijdag en de aankondiging van nog beter weer op zaterdag doet mensen die vakantie hebben verlangen naar een dagje of een weekend aan de kust. En dat in combinatie met de wegwerkzaamheden veroorzaakt vrijdagvoormiddag files op de E40 van Aalst tot Merelbeke. ‘Het is er meer dan een uur en een kwartier aanschuiven’, aldus Bruyninckx. ‘En het zal de komende uren wellicht alleen maar toenemen.’

De wegenwerken worden vandaag afgerond, klinkt het bij Wegen en Verkeer. ‘Normaal wordt de ene versperde rijstrook er om 17 uur weer vrijgegeven. Als het kan, zal dat zelfs vroeger het geval zijn.’ Dat zou goed nieuws zijn, want dan zal de avondspits gedeeltelijk toch over de volle drie rijstroken kunnen.

‘We raden aan om de verkeerssituatie goed in de gaten te houden op onze website’, besluit Bruyninckx.

Een alternatief voor de wagen is de trein of de bus. De NMBS breidt haar aanbod treinen richting kust dit weekend gevoelig uit. Er zullen in totaal meer dan 10.000 zitplaatsen zijn om het goede weer te gaan trotseren.