In Durban, in het noordoosten van Zuid-Afrika, is vrijdag het proces tegen gewezen president Jacob Zuma van start gegaan. Hij staat terecht voor verschillende corruptieaffaires en een bijna twintig jaar oud dossier van wapenverkoop.

De 75-jarige ex-president moest voor een inleidende zitting in de rechtbank verschijnen. Een breedlachende Zuma stak bij het binnenwandelen van de gerechtszaal zijn duim op naar de honderden aanhangers die zich voor de rechtbank hadden verzameld.

Hij kreeg kort na het begin van de zitting al te horen dat het proces op een later tijdstip zal worden voortgezet. Als voorlopige datum werd 8 juni naar voren geschoven.

De rechtbank in Durban zal zich onder meer moeten buigen over een in 1999 gesloten wapendeal met het Franse Thales, ter waarde van miljarden dollars. Bij die transactie zou Zuma, die toen vicepresident was, steekpenningen hebben aangenomen.

Zuma werd in 2007 al aangeklaagd voor onder meer corruptie, afpersing en witwaspraktijken. Maar de vervolging tegen hem werd stopgezet nog voordat hij in 2009 president werd. Daarna volgde een jarenlange juridische strijd, die uiteindelijk toch tot een proces leidt.

Intussen is Zuma door zijn eigen partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), al gedwongen op te stappen als staatshoofd. Hij werd opgevolgd door Cyril Ramaphosa. Zuma heeft altijd volgehouden dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn.