Hoe het weer plots is omgeslagen
Foto: Photo News

De lente is eindelijk in het land. Dit weekend klimmen de temperaturen tot 22 graden. En dat terwijl het begin deze week met acht graden nog behoorlijk fris was. Vanwaar de plotse omslag?

Begin deze week duffelden we ons nog in: de combinatie dikke jas met sjaal was geen overbodige luxe. Maar dit weekend kunnen onze winterkleren de kast in.

’De wind gaat 180 graden draaien’, legt weerman David Dehenauw. ‘Die komt dan niet meer uit het noordwesten, maar wel uit het zuidoosten. Dat betekent dat de lucht uit het zuiden ons bereikt en warmte meebrengt. Dat kan inderdaad tot zo’n 15 graden verschil uitmaken.’

Een groot verschil, maar erg abnormaal is het volgens de weerman niet. ‘Het gebeurt dus wel vaker dat er op korte tijd een groot temperatuurverschil voorkomt’, aldus Dehenauw. ‘Het is eigenlijk typisch voor de maand april en de lente.’

Het kan dus nog warm worden deze maand. Op 17 april 1949 bereikten we zelfs een temperatuur van 28,7 graden. Maar erg lage temperaturen zijn ook nog mogelijk.

Vooruitzicht

Zaterdag krijgen we aangenaam lenteweer met zon en hoge wolkenvelden. Over het westen komen er meer wolkenvelden voor, maar blijft het wellicht droog. De maxima liggen tussen 16 graden in Hoog-België en 21 graden in de Kempen.

Zondag blijft het op de meeste plaatsen droog met zon en hoge wolkenvelden. In het westen van het land valt er ‘s ochtends mogelijk eerst wat regen. In het binnenland wordt het warm met maxima rond 20 graden en een overwegend zwakke zuidelijke of veranderlijke wind. Aan zee blijven de maxima door een zeebries uit noord tot noordoost beperkt tot 12 graden.

Maandag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt en kunnen er in de loop van de dag enkele buien tot ontwikkeling komen, mogelijk met onweer. In het binnenland blijft het warm met maxima van 18 tot 21 graden.