Yves Saint Laurent moet ontwerper nog tien miljoen euro betalen
Foto: AFP

Kering, het moederbedrijf van modehuis Yves Saint Laurent, moet voormalig ontwerper Hedi Slimane nog 9,3 miljoen euro betalen. Dat heeft een Franse handelsrechtbank beslist.

Hedi Slimane was tussen 2012 en 2016 hoofdontwerper bij het Franse modehuis Yves Saint Laurent. Voor dat laatste jaar zou hij niet correct vergoed zijn, zo oordeelde een Franse rechter donderdag. Slimane zag op zijn loonbriefje een nettoloon van 667.000 euro verschijnen, maar had recht op nog eens 9,3 miljoen euro.

Slimane, die ervoor zorgde dat de verkoopcijfers bij het modehuis verdrievoudigden tijdens de vier jaar dat hij creatief directeur was, had een clausule in zijn contract die hem verzekerde van een jaarlijkse compensatie van tien miljoen euro voor zijn werk. Die betaling werd opgezet door een constructie waarbij de ontwerper aandelen kocht van het modehuis, en die daarna terugverkocht aan een hogere prijs.

Een woordvoerder voor Kering zegt dat het bedrijf in beroep gaat tegen het vonnis. Het zijn woelige maanden voor het Franse luxeconcern, dat ook al door de Italiaanse autoriteiten wordt geviseerd omdat modehuis Gucci (eveneens eigendom van Kering) voor meer dan een miljard euro aan belastingen zou hebben ontdoken.

De 49-jarige Slimane, die bij Yves Saint Laurent werd opgevolgd door de Belgische ontwerper Anthony Vaccarello, gaat straks opnieuw in de modewereld aan de slag bij Céline, als opvolger van Phoebe Philo. Dat modelabel is eigendom van LVMH, grote concurrent van Kering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig