Voormalige Zuid-Koreaanse presidente veroordeeld voor machtsmisbruik
Foto: EPA-EFE

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft gewezen presidente Park Geun-hye vrijdag schuldig bevonden aan machtsmisbruik. Dat melden internationale media.

Park Geun-hye vertoeft al bijna een jaar in voorhechtenis, nadat het parlement in december 2016 besliste om haar uit haar functie te ontzetten. Er waren achttien aanklachten tegen haar. Het gaat onder meer om machtsmisbruik, corruptie en het lekken van staatsgeheimen.

Het openbaar ministerie beschuldigt Park er onder meer van samen met Choi Soon-sil, een vertrouwelinge in haar schaduw, steekpenningen te hebben aanvaard of zich laten beloven ter waarde van 45 miljoen euro. Drie Zuid-Koreaanse conglomeraten, Samsung, Lotte en SK, hadden zoveel geld over voor politieke gunsten.

Bovendien is het vroegere staatshoofd ervan beschuldigd achttien grote bedrijven te hebben verplicht in totaal 58 miljoen euro te ‘schenken’ aan twee stichtingen die onder controle van Choi zijn geplaatst.

Dertig jaar

Het verdict wordt vrijdagnamiddag (lokale tijd) voorgelezen. Het kan nog uren duren voor de uiteindelijke strafmaat wordt bekendgemaakt. Ze riskeert een celstraf van maximaal dertig jaar en een boete die kan oplopen tot miljoenen euro’s.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig