Bedrijven mogen rechtstreeks energie tappen uit zonnepark
Zonnepanelen op het dak van ‘Big Blue’, het ecologisch centrum van het bedrijf Van Marcke. Foto: Ivan Put

Vlaamse bedrijven mogen straks een directe lijn aanleggen tussen hun bedrijf en een windmolen of zonnepark, zonder via het distributienet te passeren. ‘Dit wordt een gamechanger.’

Bedrijf A heeft een grote oppervlakte beschikbaar voor zonnepanelen of windmolens, maar is niet geïnteresseerd omdat het die energie niet nodig heeft. Bij de buren, bedrijf B, is het net omgekeerd. Het bedrijf zou rendabel kunnen investeren in hernieuwbare energie, maar heeft er de plaats niet voor.

De situatie komt vaak voor in Vlaanderen en het resultaat is dat er vaak niets gebeurt. Voor industriële gebruikers is investeren in hernieuwbare energie pas rendabel als ze zelf voldoende elektriciteit kunnen afnemen, via een rechtstreekse kabel. En dat is vandaag zo strikt geregeld dat er amper gebruik van gemaakt wordt.

Overbelast

De Vlaamse regering gaat de regels nu versoepelen. Volgens minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is de vrees van de distributienetbeheerders Eandis en Infrax dat te veel hernieuwbare energie wordt afgekoppeld van het net, ongegrond geworden. Door de groei van de hernieuwbare energie dreigt het net zelfs overbelast te worden op zonnige en winderige dagen.

Tommelein hoopt met de soepeler regels bedrijven ervan te kunnen overtuigen toch te investeren in hernieuwbare energie. ‘Stel dat het containerpark van de gemeente wel mogelijkheden heeft om zonnepanelen te installeren, maar amper verbruik heeft. Dan kan een nabijgelegen bedrijf, dat veel energie verbruikt, straks via een rechtstreekse verbinding de elektriciteit afnemen.’

Energie-adviseur Alex Polfliet zegt weet te hebben van verschillende bedrijven die hierdoor overtuigd kunnen worden. ‘Katoen Natie in de Antwerpse haven heeft nog loodsen zonder zonnepanelen, de IVBO-verbrandingsoven in Brugge heeft ook plaats die zo benut kan worden’, zegt hij. ‘Dit wordt een gamechanger voor projecten van hernieuwbare energie in bedrijven.’

Particulieren

Bedrijven die de kabel leggen, moeten nog wel steeds bijdragen aan de openbaredienstverplichtingen die nu worden verrekend in de prijzen voor energiedistributie. Elk project krijgt ook een eigen steunniveau, om oversubsidiëring te vermijden.

Voor particulieren, die niet op middenspanning zitten zoals vele bedrijven maar op laagspanning, is de regeling niet interessant aangezien de kosten hoger uitvallen. Ze kunnen terugvallen op andere systemen als het zonnedelen, waarbij ze investeren in zonnepanelen op het dak van een bedrijf, coöperatie, stad of gemeente, en de opbrengst meteen verrekend zien in hun energiefactuur.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig