Duits gerecht verwerpt vervolging Puigdemont voor 'rebellie'
Carles Puigdemont Foto: AFP

De Duitse rechtbank van Sleeswijk-Holstein verwerpt de overlevering van Carles Puigdemont op basis van ‘rebellie’, maar oordeelt dat de beschuldiging van ‘corruptie’ wel ontvankelijk is. De voormalige Catalaanse minister-president is vrijgelaten op borgtocht.

De rechtbank in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein oordeelt dat de overlevering van Carles Puigdemont wegens rebellie niet ontvankelijk is. Het Spaanse misdrijf rebellie is volgens de rechter niet vergelijkbaar met het Duitse hoogverraad. Er is namelijk geen geweld gepleegd, terwijl dat wel een van de vereisten is om te spreken van hoogverraad in Duitsland. 

Wat wel ontvankelijk is, is de beschuldiging van corruptie. Die kan worden aanvaard als 'oneigenlijk gebruik van overheidsmiddelen'. Op basis daarvan is een overlevering aan Spanje dus wel mogelijk.

De Spaanse overheid gaat ervan uit dat het Spaanse gerecht adequaat zal reageren op de Duitse uitspraak. 

Vluchtrisico

Omdat er alleen maar de vervolging voor corruptie, waarop in Spanje minder strenge straffen staan dan op rebellie, overblijft, schat de Duitse rechtbank het vluchtrisico lager in. De voormalige Catalaanse leider mag daarom vrijkomen onder voorwaarden, een daarvan is een borgsom van 75.000 euro. Het is nog niet duidelijk wanneer Puigdemont precies vrijkomt uit de gevangenis van Neumünster, dat hangt af hoe snel de voorwaarden kunnen worden vervuld. Hij zou echter ten vroegste vrijdag vrijkomen. Dat zei een cipier aan journalisten ter plaatse.

Puigdemont zei eerder al dat hij niet zou vluchten uit Duitsland als hij de gevangenis mocht verlaten in afwachting van een beslissing over de overlevering. Hij zit al meer dan tien dagen in een cel in Neumünster, in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

België

In ons land zijn drie ex-ministers uit Catalonië vrijgelaten nadat ze voor de onderzoeksrechter verschenen zijn. Meritxell Serret, Antoni Comin en Lluis Puig werden ook onder voorwaarden vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Ze moeten over vijftien dagen wel verschijnen voor de raadkamer van Brussel. Deze moet zich uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat uitgevaardigd werd door het Spaanse gerecht.

Opgepakt

De 55-jarige Puigdemont werd opgepakt nadat hij op zondag 25 maart met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Hij was onderweg van Finland naar België, waar hij sinds vorig jaar verblijft. Tegen de politicus liep sinds 23 maart opnieuw een Europees aanhoudingsbevel.

Eerder liet Puigdemont vanuit de gevangenis al weten 'niet te willen opgeven'. ‘Laat het voor iedereen duidelijk zijn: ik zal niet opgeven, ik zal mij niet schikken, ik zal niet terugwijken voor de onrechtmatige daden van degenen die de stembusgang hebben verloren (...).’

Hij verwijt de regering in Madrid dat ze bereid is om de rechtsstaat op het spel te zetten enkel en alleen om de eenheid van het land te verzekeren.

Eerder vandaag publiceerde Puigdemont op Twitter een brief over de politieke situatie in Spanje. In die brief, gericht aan de aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheid, riep hij Jordi Sanchez op zich opnieuw kandidaat te stellen voor het ambt van minister-president. Sanchez zit momenteel in Spanje in de cel. Een eerdere kandidatuur, een maand terug, van Sanchez mislukte, omdat het Spaanse gerecht weigerde hem tijdelijk vrij te laten.

 

De Spaanse justitie beschuldigt Puigdemont van rebellie en verduistering van publieke middelen. Hij riskeert in Spanje tot 30 jaar gevangenis. Aanleiding is het door Madrid verboden en volgens de Spaanse rechtbanken ongrondwettige referendum van 2017 over de onafhankelijkheid van Catalonië. Puigdemont had daarna de Catalaanse onafhankelijkheid uitgeroepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig