Sumobaas door het stof voor wegsturen vrouwelijke artsen
Foto: AP

De burgemeester van de Japanse stad Maizuru kreeg woensdag tijdens een speech voor een sumoworstelwedstrijd een beroerte. Maar de vrouwelijke artsen die hem te hulp schoten, waren niet welkom in de ring.

Burgemeester Ryozo Tatami stortte in tijdens zijn toespraak in een gymzaal nabij Kyoto. Verschillende vrouwelijke artsen snelden hem tegemoet om de eerste zorgen toe te dienen, maar volgens nieuwsagentschap Kyodo verzocht een scheidsrechter hen herhaaldelijk en met aandrang om de ring te verlaten. Volgens de sumotraditie zijn vrouwen er immers niet toegelaten. De sumoring is ‘heilige grond’ en de ‘onreine aanwezigheid’ van vrouwen zou de ring ‘vervuilen’.

Tatami werd naar het ziekenhuis overgebracht en verkeert niet langer in levensgevaar. Maar de gebeurtenissen hebben een staartje gekregen tot in de hogere regionen van de sumowereld. Nobuyoshi Hokutoum, de nieuwe voorzitter van ’s lands sumo-associatie, heeft zich officieel verontschuldigd en de vrouwen in een statement bedankt voor de hulp.

‘Het was een hoogst ongepaste reactie in een levensbedreigende situatie’, luidt het. ‘Mijn meest oprechte verontschuldigingen.’

Het sumoworstelen in Japan gaat door een moeilijke periode. De afgelopen maanden zijn verschillende schandalen boven water gekomen. Voorzitter Hokutoum, ook wel gekend als Hakkaku, moet zijn uiterste best doen om de krijgskunst opnieuw in een positief daglicht te krijgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig