John Galliano weert bont, maar gaat nog een stap verder
Maison Margiela kan het ook zonder bont Foto: ISOPIX

Maison Margiela is het laatste modehuis dat plechtig belooft geen echt bont meer te gebruiken. Creatief directeur John Galliano gaat zelf nog een stapje verder voor het dierenwelzijn en noemt zich sinds kort vegetariër.

Het waren niet de betogers tijdens zijn catwalkshows die Galliano over de streep hebben getrokken om bont te weren, wel Peta-directeur Dan Matthews. De ontwerper vertelt in een interview met het Franse magazine Elle hoe Matthews tijdens een vakantie zijn ogen opende over de mishandeling van dieren in pelsdierkwekerijen. Hoewel Galliano nu pas naar buiten treedt met zijn beslissing, is bont al langer een afwezige in zijn collecties voor Maison Margiela, waar Galliano sinds 2015 actief is als hoofdontwerper. Maison Margiela werd eind jaren tachtig opgericht door de Belg Martin Margiela.

Bovendien had Galliano, die enkele jaren terug een moeilijke periode doormaakte door een drugs- en alcoholverslaving, enige tijd terug al beslist om de vegetarische levensstijl te omarmen.

Couture

In tegenstelling tot heel wat andere modehuizen die onlangs hebben aangekondigd bont te weren - zoals Tom Ford, Gucci, Versace en Michael Kors - is Maison Margiela een vaste waarde op de coutureweek in Parijs, waar bont toch nog altijd iets meer de norm is. Maar mocht bont enkele jaren geleden synoniem staan voor luxe, vandaag is dat toch authenticiteit en vindingrijkheid, vindt Galliano. ‘We willen vandaag niet zomaar een product, maar ook ethiek. Een modehuis dat de waarden die we bewonderen onderschrijft.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in